De vrouw verdronk op het strand van Koksijde. © jhm

Drama op strand van Koksijde: vrouw overleden nadat ze bewusteloos uit water werd gehaald door redders

Koksijde -

Op het strand van Koksijde werd dinsdagmiddag een bewusteloze vrouw uit het water gehaald door de strandredders. Die startten meteen een reanimatie op. Ondanks hun pogingen en later door de MUG-arts is de vrouw overleden.

Jelle Houwen

Rond 15 uur werd een drenkeling gesignaleerd aan de waterlijn in zee ter hoogte van redderspost Ster der Zee in Koksijde. De strandredders schoten meteen ter actie en gingen de zee in. Ze konden de vrouw van rond de 50 jaar, die bewusteloos was, op het strand brengen. Intussen verwittigden andere strandredders al de politie en de medische hulpdiensten zodat de hulpverlening erg snel op gang kwam.

Intussen gingen zij reeds over tot de reanimatie van de vrouw. Daarna nam een MUG-arts het over. Ondanks langdurige reanimatie bleken de pogingen vruchteloos. De vrouw kon niet meer bijgebracht worden. De brandweer rukte uit om op vraag van de medische hulpdiensten een tent te plaatse tijdens de reanimatie. Er wordt nu onderzocht wat er precies is gebeurd. Volgens de eerste berichten zou de vrouw gestruikeld zijn in het ondiepe water en is daarna overleden.

“Iets na 15 uur vandaag is een 55-jarige vrouw om onduidelijke redenen gevallen aan de waterlijn ter hoogte van reddingspost Ster der Zee (Koksijde)”, zegt Kristof Louagie van brandweer Westhoek. “De strandredder stond vlakbij en hielp samen met een omstaander de vrouw onmiddellijk uit het water. De strandreddingsdienst verwittigde de hulpdiensten en diende meteen de eerste zorgen toe. De opgeroepen medische diensten namen de reanimatie van het slachtoffer over. Ondanks de snelle reactie van de strandreddingsdiensten en de toegesnelde medische teams kwam alle hulp te laat. IKWV en het gemeentebestuur van Koksijde wensen de familie van het slachtoffer veel sterkte toe.”

Voor gevreesd

Het slachtoffer, een 55-jarige vrouw, was onder begeleiding samen met een kleine groep van een vijftal cliënten van het psychiatrisch ziekenhuis Heilig Hart in Ieper op daguitstap naar zee. “Ze wou graag zwemmen en de volledige groep heeft zich verplaatst naar een zone waar strandbewaking is”, zegt Bert Van der Auwera, communicatieverantwoordelijke van psychiatrisch ziekenhuis Heilig Hart in Ieper. “In het water is ze onwel geworden. De andere cliënten en de therapeute zagen het gebeuren en hebben onmiddellijk de hulpdiensten verwittigd. Er zijn nog langdurige pogingen tot reanimatie uitgevoerd door de hulpdiensten, die ter plaatsen snelden. Verdere hulp kon helaas niet meer baten. We betreuren dit heel erg. Als ziekenhuis zijn we in rouw en wensen we de familie en nabestaanden heel veel sterkte.”

Ook bij de strandredders is de verslagenheid groot. “Al jaren vrees ik om zo’n telefoontje te krijgen”, zegt An Beun van de Intercommunale Strandreddingsdienst (IKWV), die de strandredders aanstuurt. “We zijn nu volop bezig met de opvang en begeleiding van iedereen.”

Aangeboden door onze partners