©  rr

74-jarige fietser uit Lanaken overleden na ongeval met vrachtwagen in Eben-Emael: “Oom Robert was sportief en fit”

Lanaken/Maasmechelen -

Op de rotonde die de N671 met de Grand’Route (N619) in het Waalse Bassenge verbindt - vlak over de grens met Riemst - is dinsdagochtend een zwaar ongeval gebeurd. Daarbij werd een fietser aangereden door een vrachtwagen. Voor de 74-jarige Robert Damen uit Lanaken kwam alle hulp te laat.

Eddy Vandoren en Chris Nelis

Het ongeval gebeurde dinsdagochtend rond 7.10 uur ter hoogte van de eerste rotonde op de N671 - op de grens tussen Eben-Emael en Wonck - twee deelgemeenten van Bassenge. Op de rotonde ging het mis en werd Lanakenaar Robert Damen gevat door een zware vrachtwagen.

De mug, ambulance, brandweer en politie waren vlug ter plaatse, maar voor de zeventiger kwam alle hulp te laat. Volgens de lokale politie Basse-Meuse gaat het vermoedelijk om een dodehoekongeval. De Grand’Route werd meteen afgesloten voor alle verkeer. In de voormiddag kwam een verkeersdeskundige van het parket van Luik ter plaatse. Uit de eerste vaststellingen blijkt dat de vrachtwagenchauffeur niet onder invloed was en zijn gsm niet gebruikte op het moment van het ongeval. Hij verkeerde in shock. Pas in de vroege namiddag werd de weg weer opengesteld.

Verslagenheid

Bij de familie en vrienden van het slachtoffer is de verslagenheid ontzettend groot. “Oom Robert was een sportief en bijzonder fit man”, getuigt neef Sander. “Wekelijks ging hij wel drie tot vier keer fietsen. Daarbij schuwde hij lange afstanden tot meer dan 100 km niet. Op die manier wilde hij zijn conditie onderhouden. Hij was een hele joviale kerel die blij was met het geluk van een ander. Zopas nog kwam hij ons feliciteren met de aankoop van een nieuwe woning en liet hij duidelijk blijken dat hij samen met ons tevreden en gelukkig was.”

Familie

Tot aan zijn pensioen, 9 jaar gelden, werkte het slachtoffer bij papierfabriek Sappi in Lanaken. Naast zijn echtgenote Mady laat hij een dochter Karen na. Zij woont in Torrevieja, een stadje in Zuidoost-Spanje waar ze een immobiliënzaak runt. Na de melding is ze met de eerste vlucht vanuit Spanje terug naar huis gekomen.

Burgemeester Marino Keulen reageert aangeslagen op het ongeval: “Dit is verschrikkelijk en onbeschrijflijk. Vanuit het gemeentebestuur bieden wij ons oprecht medeleven aan en willen we de familie - in deze verschrikkelijke periode - bijstaan waar dat ook nodig mocht zijn.”

Bemong Cycling Team verliest tweede lid op fiets in vijf dagen: “Wat een drama”

Robert was lid van Bemong Cycling Team uit Maasmechelen. De maand augustus is voor de fietsclub de zwartste in haar bestaan. Vorige week donderdag kwam de 19-jarige Yaro Vancraybex om het leven tijdens een fietstocht in Zutendaal. En nog geen week later verliezen ze weer een geliefd lid. “Het is niet te vatten”, zegt Ivy Bemong, voorzitter van de club en stiefgrootvader van Yaro. “Weer worden we geconfronteerd met een drama. We delen allemaal onze passie voor de fiets. Al veertig jaar komen we samen en maken we tochtjes. We zijn allemaal vrienden. Iemand uit onze club verliezen komt heel hard aan, maar twee in vijf dagen… En ook Robert is familie van mij. Op familiefeesten kwamen we elkaar tegen. Een tijdje is dat verminderd maar doordat we allebei graag fietsen hebben we elkaar weer gevonden. Hij was een heel ervaren fietser. Hij verkoos de vroege uurtjes om te fietsen. Op die manier had hij minder hinder van de zon. Alle leden van onze club zijn zwaar aangeslagen door beide ongevallen. Ik heb Roberts vrouw al aan de lijn gehad. Ook zij is zwaar aangeslagen. Om afscheid te nemen gaan we uiteraard iets doen als club. Wat dat precies wordt, weten we nog niet.”

 ©  Eddy Vandoren

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio