©  AFP

 © AP

thumbnail:  
thumbnail:  

Nog steeds zit ze vast in Rusland: Basketbalvedette Brittney Griner gaat in beroep na veroordeling

De Amerikaanse Brittney Griner, basketbalster in de WNBA bij Phoenix Mercury en bij het Russische Ekaterinburg, waar ze ploegmaat was van Emma Meesseman, is zoals verwacht in beroep gegaan tegen de negen jaar celstraf die ze in Rusland opgelegd heeft gekregen wegens bezit en smokkel van hasjproducten. Ze kreeg begin augustus de celstraf in een proces waarin ze ze zei per ongeluk cannabisolie bij zich te hebben gehad en niet met de bedoeling te smokkelen. De advocaten hadden om vrijspraak gevraagd.

Patrick Ceulemans

De 31-jarige basketbalspeelster, de afgelopen zes seizoenen ploegmaat bij het Russische Ekaterinburg van Belgian Cat Emma Meesseman, kreeg ook een boete van 1 miljoen roebel (ongeveer 16.000 euro). Griner is een van de beste speelster van de wereld. Ze won twee keer goud op de Olympische Spelen en ook twee keer goud met Team Amerika op het WK. In de WNBA is ze een 8-voudige WNBA All-Star en won met Phoenix Mercury in 2014 de WNBA-titel. Ze won met Ekaterinburg zeven opeenvolgende Russische titels en ook viermaal de Euroleague, de sterkste Europese clubcompetitie.

Gevangenruil?

Brittney Griner werd in Moskou gearresteerd kort voor de Russische aanval op Oekraïne. Vanwege de spanningen gingen de Amerikaanse autoriteiten hier eerst discreet mee om, maar begin maart maakten ze de zaak openbaar. Rusland is bereid te praten met de Verenigde Staten over een gevangenenruil. Mogelijk wordt Griner samen met de Amerikaanse oud-marinier Paul Whelan, die in Rusland is veroordeeld voor spionage, geruild tegen de Russische wapenhandelaar Viktor Bout, die in de VS vast zit.

Aangeboden door onze partners