©  AFP

Zelenski: “Russische soldaten aan kerncentrale in Zaporizja zijn speciaal doelwit”

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft in een videoboodschap aangekondigd dat Russische soldaten die de kerncentrale van Zaporizja beschieten een “speciaal doelwit” zullen worden van Oekraïne.

Sinds vorige week wordt er opnieuw hevig gevochten rond de kerncentrale van Zaporizja, waardoor er opnieuw vrees voor een kernramp is ontstaan. Rusland en Oekraïne beschuldigden elkaar ervan op de kerncentrale te schieten.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zaterdagavond in een videoboodschap gezegd dat Russische soldaten die op de kerncentrale schieten een “speciaal doelwit” zullen worden. De Russen maken volgens de president op een “uiterst cynische manier” gebruik van de centrale door zich er eigenlijk bijna letterlijk in te verschuilen. Volgens hem moet er dan ook een heftige reactie komen. Hij wijst op sancties, maar volgens hem moeten ook alle “functionarissen van de terreurstaat” zich verantwoorden voor een internationaal gerechtshof.

In de video waarschuwde hij Russische soldaten ook. “Iedere Russische militair die op de centrale schiet, moet begrijpen dat hij een speciaal doelwit wordt voor onze inlichtingendienst, voor onze speciale diensten, voor ons leger.”

(Lees verder onder het bericht)

De Russen namen de controle in de kerncentrale al redelijk snel na de invasie over. Twee van de zes reactors zouden momenteel actief zijn, maar volgens Oekraïne probeert Rusland de centrale opnieuw te verbinden met de Krim en zullen ze de elektriciteit in Oekraïense steden afsluiten.

De situatie rond de kerncentrale is al een tijd gespannen. Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) heeft al meermaals gevraagd om zo snel mogelijk experten toegang te verlenen tot de centrale. “De tijd dringt”, beklemtoonde directeur-generaal Rafael Grossi eerder deze week al. Hij riep de strijdende partijen daarom op een einde te maken aan alle militaire acties die een bedreiging vormen voor de nucleaire veiligheid.

 ©  AFP

 (sgg)

Meer over Oorlog in Oekraïne

Aangeboden door onze partners