© Roger Dreesen

Zware boerderijbrand in Wauberg: dertigtal dieren gestorven

Peer -

Bij een zware boerderijbrand in Wauberg (Peer) zijn zondagmiddag twee stallen vernield. Zo’n dertig runderen bleven in de brand. Doordat oude golfplaten op een stal lagen, werd asbest-alarm gegeven. Een deskundige heeft vastgesteld dat de neerslag van asbesthoudende deeltjes zich tot het domein van de boerderij beperkt.

Roger Dreesen/Marij Wyers

 ©  Roger Dreesen

De boer had zondagvoormiddag net hooi gelost en was binnen wat gaan drinken. Toen hij weer buiten kwam, stond zijn stal in brand. Hij opende nog snel de poorten van de dieren die in de stal, maar ze geraakten niet meer allemaal tijdig buiten. Het vuur greep snel om zich heen. In een uur tijd verteerden de vlammen zijn stallen, zijn veevoeder, meerdere landbouwmachines en een gedeelte van zijn veestapel.

 ©  Roger Dreesen

De omwonenden van de boerderij in de Waubergerdijk leven mee met de alleenstaande landbouwer. “Zijn vader van in de negentig kwam hier nog dagelijks met zijn fiets toe om hem te helpen. Vreselijk”, schudt een buur het hoofd. “Zijn levenswerk is weg, helemaal weg.”

Uitbraak

De brand brak rond 11.15 uur uit in een van de stallen. “Het is onduidelijk wat de brand heeft veroorzaakt. Het hooi was net gelost”, zegt brandweerofficier Bart Aerts van de hulpverleningszone Oost-Limburg. Het vuur vond een gretige prooi in het droge hooi. In geen tijd stond de hele stal in volle vuur. De zwarte rookpluim was tot in Bilzen te zien. Alle brandweerkorpsen uit de buurt werden opgeroepen.

 ©  Hulpverleningszone Noord-Limburg

Zestig brandweermannen

“Door de ernst van de brand hebben we heel snel opgeschaald. De brandweerkorpsen van Bree en Helchteren werden meteen bijgestaan door manschappen uit de rest van Limburg. Rond het middaguur waren we met zo’n zestig brandweermannen aan het blussen”, zegt brandweerofficier Bart Aerts. “We hebben het woonhuis van de boer kunnen redden. Twee stallen en landbouwmachines zijn verloren. Ook zo’n dertig dieren zijn in de brand gebleven.”

 ©  Roger Dreesen

Watertransportsysteem

Het watertransportsysteem (WTS), ook wel Groot Watertransport genoemd, werd opgestart. Dit is het systeem waarmee de brandweer grote hoeveelheden bluswater over grote afstanden kan transporteren. Vanuit heel Limburg werd dit geleverd. Alle middelen werden uitgestuurd, gaande van een tankwagen met 12.000 liter vanuit Tongeren tot de bosbrandweerwagen en een commandowagen.

 ©  Roger Dreesen

Asbest

Bij de brand kwam asbest uit de dakbedekking vrij, maar het effect bleef beperkt tot de site zelf. Die werd afgesloten. “Een van de stallen was bedekt met astbesthoudende golfplaten. Die stukjes vliegen stuk en belanden dan in de buurt op de grond, tot zo’n 50 meter. Een asbestdeskundige van de brandweer heeft de zone onderzocht en op basis van zijn bevinden werd er een tijdelijke perimeter van 100 meter rond de site ingesteld”, zegt brandweerofficier Bart Aerts. “Die deeltjes worden niet met de rook meegevoerd. Voor de omwonenden stelt zich geen probleem.”

Burgemeester Steven Matheï van Peer stelt heel duidelijk dat er geen gevaar is voor de omgeving en ook niet voor de volksgezondheid. “Uit voorzorg hadden we een BE-Alert verspreid om ramen en deuren te sluiten. Intussen is alle gevaar geweken”, zegt de burgemeester. De weilanden rond de boerderij zullen gesaneerd worden. De runderen die nog in de buurt in de wei liepen, zijn naar verder gelegen weilanden gebracht.

 ©  Roger Dreesen

De vlammen sloegen over naar de hooibalen en de graspakken die in de buurt van de stallen liggen. Door de hitte stortte een muur in. Een van de stallen diende voor de opslag van hooi en landbouwmachines, in de tweede stal stond het vee. Twee grote tractoren konden tijdig op afstand worden gezet.

Nablussen

De bluswerken zullen nog uren in beslag nemen doordat het hooi volledig uit elkaar getrokken moet worden om efficiënt te doven. “De civiele bescherming is met een gespecialiseerde kraan gekomen om het hooi uit te spreiden”, zegt brandweerofficier Aerts. “Door het warme weer hebben we veel brandweermannen nodig omdat ze tussendoor rustmomentjes nodig hebben en de kans om water te drinken. Vandaar dat we manschappen vanuit heel Limburg blijven inzetten.”

 ©  Roger Dreesen

Burgemeester Steven Matheï kwam de getroffen boer, de zwoegende brandweermannen, de hulpverleners, de politie en het gemeentepersoneel een hart onder riem steken. “Ik wil iedereen bedankten voor zijn inzet tijdens deze tropische dag.”

Nachtwacht

“De operationele coördinatie bij de aanpak van de brand is zondagavond afgebouwd. Wel zal de brandweer nog blijven blussen, ook maandag nog. Als het donker is, zal er een nachtwacht aanwezig zijn”, zegt burgemeester Matheï. Volgende week zijn er nog opruimwerkzaamheden in overleg met de stad Peer.

 ©  Roger Dreesen

 ©  Roger Dreesen

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio