©  ISOPIX

Belgische jumpingploeg geeft ticket voor Parijs 2024 uit handen na complete offday

Door een totale offday heeft de Belgische jumpingploeg vrijdagavond in het Deense Herning in de beslissende proef de Olympische kwalificatie voor Parijs 2024 uit handen gegeven. Olympisch kampioen Zweden veroverde op indrukwekkende wijze de wereldtitel. Enige opsteker: Jérôme Guery/Quel Homme de Hus staan in het individuele klassement op de derde plaats.

Bron: BELGA

Startcombinatie Nicola Philippaerts/Katanga van het Dingeshof had, net als in de eerste ronde van de teamkwalificatie, de tegenslag dat zij op de allerlaatste hindernis een balk afstootten. Jos Verlooy/Igor hadden mentaal hun valpartij van de vorige dag nog niet verteerd  en kwamen op 8 strafpunten uit. Jérôme Guéry/Quel Homme de Hus waren als enige wel op niveau en kregen maar 1 strafpunt achter hun naam wegens tijdsoverschrijding. Het lot lag dus in handen van slotcombinatie Gregory Wathelet/Nevados S, maar het anders zo secure duo stootte nu drie balken af. Met een totaal van 26.49 belandde België op de 7de plaats, net achter Frankrijk (26.44 strafpunten). Frankrijk meegerekend was een top 6-plaats vereist om naar de Olympische Spelen van Parijs te mogen.

Zweden won met slechts 7.69 strafpunten voor Nederland (19.31 strafpunten) en Engeland (22.66 strafpunten).   

In het individuele klassement doen Jérôme Guéry/Quel Homme de Hus zondag in de finale mee voor de medailles. Zij staan met 3.35 strafpunten op de derde plaats achter de Zweedse koppels Henrik von Eckermann/King Edward (0.58 strafpunten) en Jens Fredricson/Markan Cosmopolit (2.71 strafpunten).

Sportief directeur Laeremans panikeert niet: “Nog kansen genoeg voor Spelen in Parijs”

”Er komen nog kansen genoeg”, reageerde sportief directeur van de Belgische Ruitersportfederatie (KBRSF) Wendy Laeremans daags nadien.

Het technisch vernuftige parcours, bedacht door de Nederlander Louis Konickx, bezorgde heel veel landen een ongezien hoge foutenlast. Nederland pakte na winnaar Zweden zilver met 19.31 strafpunten en Engeland brons met 22.66 strafpunten. België werd zevende met 26.49 strafpunten.

“Als we één balk minder laten vallen is het brons voor ons”, plaatste Wendy Laeremans de ontgoocheling over het mislopen van de beoogde kwalificatie voor Parijs in het juiste perspectief. “Jumping is wellicht de meest onvoorspelbare sport en juist dat maakt het wondermooi.”

Voor Laeremans is er geen enkele reden om te panikeren richting Parijs. “Eind september ligt er in de Nations Cup-finale in Barcelona al een eerste ticket klaar voor een land dat zich nu niet heeft kunnen plaatsen. Op het EK volgend jaar in Milaan worden er nog eens drie verdeeld onder de dan nog niet geplaatste landen en uiteindelijk is er nog één allerlaatse kans op de volgende Nations Cup-finale. De Verenigde Staten, Canada en Brazilië kunnen zich kwalificeren op de pan-Amerikaanse kampioenschappen en dus wordt de strijd gevoerd onder de Europese concurrenten.”

Meer over Nicola Philippaerts

Aangeboden door onze partners