Advocaat Walter Van Steenbrugge reageert woedend op inverdenkingstelling

Advocaat Walter Van Steenbrugge wordt verdacht van deelname aan criminele organisatie in het dossier van een groot drugslab in Lendelede. De Brugse afdeling van het parket West-Vlaanderen vraagt zijn verwijzing naar de correctionele rechtbank, maar wil dat nieuws niet bevestigen. De topadvocaat zelf ontkent elke betrokkenheid en noemt het een “wraakactie van een hoge magistraat bij het Openbaar Ministerie”.

gjsBron: BELGA

Het onderzoek ging van start naar aanleiding van informatie over een bekende figuur in het West-Vlaamse drugsmilieu. Het gaat om een man die in 2017 al veroordeeld werd voor zijn aandeel in een cannabisplantage in Ledegem. De speurders kregen uiteindelijk een vijftiger uit Oostende als mogelijke spilfiguur in het vizier.

Huiszoekingen

In het gerechtelijk onderzoek naar de productie en export van verdovende middelen voerde de West-Vlaamse Federale Gerechtelijke Politie (FGP) op 8 september 2020 een reeks huiszoekingen uit. Op een boerderij in Lendelede werd inderdaad een groot lab voor de productie van synthetische drugs opgerold. In een oude varkensstal kon tot twee ton amfetamines geproduceerd worden. Volgens het parket waren er ook effectief gevaarlijke chemische stoffen aanwezig. Het zou zelfs het grootste drugslab ooit geweest zijn in België.

De tussenkomst in Lendelede verliep niet rimpelloos. Zo vluchtte een verdachte de velden in, waardoor een zoekactie op poten gezet moest worden. Daarbij werden ook speurhonden en een helikopter ingezet. Dankzij die klopjacht konden de FGP en de lokale politiezones Vlas, Midow en Gavers de man uiteindelijk toch inrekenen. Een andere verdachte verborg zich dan weer in een oude beerput. Hij raakte echter bevangen door de giftige gassen en belandde zelfs even in een coma. Uiteindelijk werden in een eerste fase negen verdachten aangehouden door de onderzoeksrechter.

Telefoongesprek

Meester Walter Van Steenbrugge trad in het dossier op als advocaat van een verdachte. In zijn rol als raadsman zou hij zijn boekje te buiten zijn gegaan. Dat zou moeten blijken uit een afgeluisterd telefoongesprek. Daarom wil het openbaar ministerie hem vervolgen voor lidmaatschap van een criminele organisatie. Voor de contacten met dezelfde cliënt wordt ook meester Nancy Vanhee daarvan verdacht. Vermoedelijk zullen hun advocaten aandringen op een buitenvervolgingstelling, maar de verdediging wil geen commentaar geven over de inhoud van de zaak. Ook het parket zal ten vroegste na de zitting van de raadkamer over de kwestie communiceren.

Van Steenbrugge is niet te spreken over de inverdenkingstelling: “Het is al de derde keer dat het gerecht mij probeert te laten veroordelen, gewoon omdat ik ooit in een assisenzaak de vrijspraak heb gekregen voor drie artsen die terechtstonden voor euthanasie.” De advocaat noemt het “een kwaadwillige actie van één hoge magistraat van het Openbaar Ministerie tegen mijn persoon. Ik heb honderd procent correct en professioneel gehandeld. Ik heb mezelf niets te verwijten. Ik ben ook nooit in verdenking gesteld. Het maakt geen indruk en het is kwaadwillig en stoutmoedig, maar bovenal noem ik het machtsmisbruik.”

27 verdachten

In totaal werden in de loop van het onderzoek 27 mensen in verdenking gesteld. Twee verdachten zijn ondertussen echter overleden, waardoor zal moeten vastgesteld worden dat de strafvordering voor hen vervallen is. Het parket zal aan de raadkamer vragen om de 25 andere verdachten naar de correctionele rechtbank te verwijzen. Vijf verdachten zitten momenteel nog in voorhechtenis.

Het gaat onder anderen om Charles K., een Oostendenaar die in februari 2022 al vier jaar effectieve celstraf kreeg voor drugsfeiten. Samen met enkele kompanen wilde hij cocaïne verstoppen in ladingen diepvriesvis, maar van die trafiek vanuit Zuid-Amerika kwam uiteindelijk niets in huis. Ook enkele Nederlanders zitten in de cel voor hun vermeende betrokkenheid bij het drugslab.

In principe zou de Brugse raadkamer zich vrijdagochtend al buigen over de eventuele verwijzing van de verdachten. De verdediging van Walter Van Steenbrugge vroeg echter om de zaak kort uit te stellen. Op vrijdag 19 augustus om 14 uur zal de zaak normaal gezien wel behandeld worden door de raadkamer. Momenteel zou nog niemand om bijkomend onderzoek gevraagd hebben.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer