Acht jaar cel voor moordpoging op Genkse cipier met aangescherpte stok

Hasselt -

De 28-jarige Nederlander Jordi V. T. is vrijdag in Hasselt tot acht jaar cel veroordeeld voor de moordpoging op een cipier. Vorig jaar wist hij in de Hasseltse gevangenis het veiligheidsschild van de man af te nemen om hem vervolgens in de hals te steken met een aangescherpte stok.

Geert Houben

Al de avond voordien op 6 mei vorig jaar kookte het potje bij de Nederlander uit Flevoland over. De man die op de afdeling verhoogde veiligheid zat, eiste een gesprek en dat de cipiers zijn celdeur openden. Samen met de adjunct-directeur weigerden ze omdat de twintiger een nagelknipper opengevouwen in zijn hand had om te gebruiken als boksbeugel. “Ik was opgefokt”, luidde het. Bij de koffiebedeling de volgende ochtend stelde een cipier vast dat Jordi zijn celmeubilair afgebroken had. De directie besliste daarop om hem onder te brengen in een veiligheidscel. Uitgerust met schilden en beschermingskledij betrad een vijfkoppig team zijn cel. De dader wist meteen het schild van de eerste cipier af te nemen. Het kwam tot een schermutseling waarbij Jordi in een mum van tijd het Genkse slachtoffer twee keer wist te steken met een stok die afgebroken was van een stoel. Een keer trof hij hem in de linkerarm en vervolgens in de hals. Hij bleef druk met de stok uitoefenen totdat ze hem konden overmeesteren. De cipier werd afgevoerd naar het ziekenhuis, maar verkeerde niet in levensgevaar.

Confrontatie opgezocht

“Ik was een klein beetje heel erg boos”, vertelde de dader op zijn proces. “Nu heb ik er spijt van. En ja, ik kan temperamentvol overkomen.” De agressieveling verklaarde niet te weten waarvoor hij op cel zat. Onzin, klonk het in de rechtbank omdat hij al geruime tijd achter de tralies zat. De Nederlander staat bekend als iemand met een kort lontje. Eerder kreeg hij al vijftien maanden cel in Tongeren voor agressie tegenover een politieagent. Daarnaast prijken er ook diefstallen en drugsdelicten op zijn strafblad. Jordi stelde dat hij niet de intentie had om de cipier aan te vallen. De rechtbank hechtte geen geloof aan zijn verhaal. Ook al omdat hij volgens de andere cipiers heel beredeneerd overkwam en elke medewerking weigerde. “Het is duidelijk dat beklaagde op zoek was naar confrontatie”, aldus het vonnis. Bovendien stelde hij zich eerder al agressief op waardoor de man op de afdeling verhoogde toezicht en alleen op cel zat. Voor de rechtbank was de intentie tot doden met voorbedachtheid bewezen. Ook al omdat de uithaal met de stok volgens experts potentieel dodelijk was.

Psychologische impact

De moordpoging komt Jordi V. T. op acht jaar cel te staan. Ook zijn de proceskosten van ruim 1.000 euro voor zijn rekening. Een gerechtsdeskundige is aangesteld om de schade bij de cipier te begroten. De man was ruim vier maanden werkonbekwaam en ging weer aan de slag na psychologische begeleiding. “Deze feiten hebben een enorm impact op onze cliënt en op zijn gezin. Zijn echtgenote zegt dat haar man sindsdien iemand anders is geworden”, aldus advocaten Luk Delbrouck en Violette Kerkhofs die het opnamen voor de cipier. De Genkenaar krijgt een voorlopige vergoeding van 2.500 euro toegewezen. Aan zijn vrouw en minderjarige dochter moet Jordi V. T. 1.500 euro morele schadevergoeding betalen.