“FBI zocht bij Trump naar geheime documenten over kernwapens”, justitie vraagt vrijgave huiszoekingsbevel

In een korte verklaring heeft de Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland donderdag gezegd dat hij de huiszoeking van maandag bij oud-president Donald Trump “persoonlijk” heeft goedgekeurd. Hij heeft intussen ook gevraagd het huiszoekingsbevel openbaar te maken, wegens het grote publieke belang om te begrijpen wat gebeurd is. Volgens The Washington Post zou de FBI op zoek geweest zijn naar geheime documenten over kernwapens.

gjs, adbBron: BELGA

De FBI viel maandag binnen in de woning van Donald Trump in Mar-a-Lago in Florida. Amerikaanse media speculeren dat de federale recherche op zoek was naar documenten, zelfs geheime documenten, die Trump onwettig uit het Witte Huis zou hebben meegenomen. Volgens bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek zou de FBI onder andere geclassificeerde documenten over kernwapens willen lokaliseren hebben, zo schrijft The Washington Post.

De ongebruikelijke huiszoeking in Mar-a-Lago, in de staat Florida, toont “de diepe bezorgdheid” aan die bij regeringsfunctionarissen bestaat over de informatie zich nog bij Trump bevindt en die mogelijk in verkeerde handen kan terechtkomen, zo schrijft de Amerikaanse krant.

De bronnen van The Washington Post gaan niet verder in detail over de documenten die in Mar-a-Lago werden gezocht. Het is dus niet duidelijk of het gaat om documenten over Amerikaanse wapens, of over wapens van andere landen. Er werd ook niet meegedeeld of de documenten werden aangetroffen bij de huiszoeking die grote opschudding heeft veroorzaakt.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en de FBI willen niet reageren op het artikel. Ook een woordvoerder van Trump geeft voorlopig geen commentaar.

Justitie wil huiszoekingsbevel vrijgeven

Amerikaans minister van Justitie Merrick Garland gaf donderdag wel de eerste officiële bevestiging van de huiszoeking. Hij beklemtoonde dat hij zelf op de hoogte was gesteld en vooraf had ingestemd met de huiszoeking. Die beslissing werd niet licht genomen, klinkt het.

De bewindsman zei dat hij aan een rechter heeft gevraagd het huiszoekingsbevel openbaar te maken, wegens het “duidelijke en grote belang voor het publiek om te begrijpen wat gebeurd is”. Justitie heeft ook gevraagd een geredigeerde lijst met het inbeslaggenomen materiaal vrij te geven. Donald Trump zou wel nog verzet kunnen aantekenen. Garland wees er echter op dat het Trump zelf was die de nochtans zo discreet mogelijk uitgevoerde huiszoeking eerst publiek had bevestigd en er zo enorme aandacht op vestigde. Volgens de minister zou er nu informatie over vrijgeven dan ook geen schade toebrengen aan een rechtszaak.

Bovendien noemde de minister aanvallen op het professionalisme van de FBI “ongegrond”. Hij voegde eraan toe niet “zwijgend te zullen toekijken” als de integriteit van de federale recherche in vraag wordt gesteld.

Tussentijdse verkiezingen voor het Congres zijn er over minder dan drie maanden en Trump overweegt mee te doen aan de presidentsverkiezingen van 2024. Hij zegt dat het de zoveelste actie van de “partijdige” federale justitie is om hem politiek uit te schakelen.

Meer over Verenigde Staten

Aangeboden door onze partners