©  REUTERS

Situatie aan kerncentrale van Zaporizja dreigt te escaleren: meerdere bombardementen, “stralingssensoren beschadigd”

De situatie rond de kerncentrale van Zaporizja, de grootste van Oekraïne en Europa, dreigt donderdag opnieuw te escaleren. Er waren meerdere bombardementen, en Rusland en Oekraïne geven elkaar daar de schuld van.

gjsBron: BELGA

Een verantwoordelijke van de pro-Russische bezettingsmacht meldde donderdag als eerste dat er opnieuw met artillerie geschoten was in de richting van de veiligheidszone rond de kerncentrale van Zaporizja, de grootste van Oekraïne en Europa.

De strijdende partijen wijzen elkaar daar opnieuw met de vinger. Volgens Vladimir Rogov, lid van de administratie die geïnstalleerd werd door de Russische bezetter in de regio, zijn het de “militanten van de Oekraïense president Volodimir Zelenski” geweest die op de centrale geschoten hebben. De Oekraïense operator van de kerncentrale heeft het over vijf beschietingen van Russische kant in de buurt van een opslagplaats met radioactieve substanties.

Volgens Jevgeni Balitski, hoofd van de door Moskou aangestelde militaire en civiele autoriteiten, is er geen enkel radioactief lek ontdekt en is het stralingsniveau “normaal”.

Nog bombardement

Even later volgde opnieuw een bombardement, zo meldde de Oekraïense operator Energoatom. Die had het over een Russisch bombardement op de kerncentarle, waarbij “meerdere stralingssensoren” beschadigd geraakt zouden zijn.

“De situatie verergert, in de buurt bevinden zich radioactieve substanties en meerdere stralingssensoren zijn beschadigd geraakt”, schrijft Energoatom op Telegram.

Ook vorige week al waren er twee bombardementen op de centrale. Het oorlogsgeweld in de buurt van de centrale leidt tot ongerustheid in de internationale gemeenschap over een mogelijke kernramp.

Meer over Oorlog in Oekraïne

Aangeboden door onze partners