LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne doet Europa en de wereld op zijn grondvesten schudden. Volg alle ontwikkelingen hier op de voet.

 

 • BREAKING

  "Oekraïense troepen starten offensief in zuiden"

  Volgens de Russen zijn Oekraïense troepen een offensief gestart in het zuiden van het land. Ze zouden door Rusland bezet gebied proberen te heroveren, maar daarbij volgens Moskou veel verliezen lijden.
  Het Russische ministerie van Defensie zegt dat er wordt gevochten in de regio Mikolajiv en nabij Andriivka in de regio Cherson. Nog volgens de Russen zouden meer dan 240 Oekraïense soldaten gedood zijn en 31 tanks vernield, maar dat is niet onafhankelijk bevestigd.
 • Russisch Grondwettelijk Hof keurt annexatie goed

  Het Russische Grondwettelijk Hof heeft geoordeeld dat de Russische wetgeving niet is geschonden bij de annexatie van vier Oekraïense regio's. Dat meldt het Russische nieuwsagentschap Tass. De aanhechting van Donetsk, Loegansk, Cherson en Zaporizja bij Rusland is in lijn met de grondwet, zo heeft de rechtbank in Sint-Petersburg geoordeeld. Internationaal wordt de aanhechting veroordeeld.

  In een volgende stap moeten de twee kamers van het Russische parlement het licht nu op groen zetten voor de annexatie. Die procedure start maandag.
 • Ook uit Nord Stream 1 lekt geen gas meer

  Er lekt geen gas meer uit Nord Stream 1. De eigenaar van de de onderzeese gaspijpleiding, Nord Stream AG, heeft aan het Deense Energieagentschap gemeld dat de druk stabiel is. Dat betekent dat al het gas uit de leiding is. Zaterdag meldde het Deense Energieagentschap al dat het lekken van Nord Stream 2 was gestopt. De twee gaspijpleidingen in de Baltische Zee bij Denemarken en Zweden raakten vorige week maandag beschadigd. Er is een vermoeden dat de pijpleidingen gesaboteerd werden.

  Het Deense Energieagentschap meldde eerder dat de uitstoot van broeikasgassen door het lek in het ergste geval gelijk zal staan aan bijna een derde van alle CO2 die Denemarken in een jaar uitstoot. Aardgas bestaat voor een groot deel uit het broeikasgas methaan, dat over een periode van honderd jaar een 28 keer zo groot effect heeft op de opwarming van de aarde als CO2.

 • Paus vraagt Poetin om geweld te stoppen

  Paus Franciscus heeft de Russische president Vladimir Poetin gevraagd om "de spiraal van geweld" in Oekraïne te stoppen. Franciscus deed zijn oproep na het wekelijkse Anguelusgebed op het Sint-Pietersplein. Het was de eerste keer sinds het begin van de oorlog in Oekraïne dat de paus zich rechtstreeks tot de Russische president richtte.

  De paus liet zich ook voor het eerst uit over de Russische annexatie van gebieden in Oekraïne. Hij zei "de nieuwe daden die ingaan tegen de principes van het internationaal recht" te betreuren. Aan de Oekraïense president Volodimir Zelenski vroeg de paus om "open te staan voor ernstige vredesvoorstellen".
 • BREAKING

  "Lyman volledig onder Oekraïense controle"

  Volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski is de stad Lyman, in de oostelijke oblast Donetsk, volledig onder controle van het Oekraïense leger. "Vanaf 12.30 uur (11.30 uur Belgische tijd, red.) is Lyman volledig vrijgemaakt", aldus Zelenski in een videoboodschap op sociale media. "Bedankt aan onze soldaten!"

  Lyman is een strategisch spoorknooppunt in de door Rusland geannexeerde regio. De Russen hadden hun terugtrekking uit de stad zaterdag al bevestigd.

 • Herovering Lyman is "heel bemoedigend", aldus VS

  Oekraïne creëert "heel gunstige effecten" door terrein terug te winnen in door Rusland bezette gebieden, zoals gebeurd is met de strategische stad Lyman. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin gezegd. "Wat we nu te zien krijgen is heel erg bemoedigend", klinkt het.

  Lyman gold als een logistiek knooppunt voor de Russische troepen. "Zonder deze routes zal het moeilijker worden (voor Rusland, red.). Dit stelt Rusland voor een dilemma over de te volgen weg", aldus Austin. "We vinden dat de Oekraïners uitstekend werk hebben geleverd om daar te geraken."
 • Duitse defensieminister moet 's nachts in bunker schuilen tijdens bezoek in Odessa

  De Duitse minister van Defensie Christine Lambrecht is tijdens haar bezoek aan de Oekraïense havenstad Odessa zondagnacht opgeschrikt door een luchtalarm. Samen met andere leden van haar delegatie moest de politica kort voor 1 uur schuilen in de bunker van haar hotel. Na 20 minuten kon de minister terugkeren naar haar kamer.

  Ook zaterdagnamiddag moest Lambrecht al 45 minuten lang schuilen in een bunker. Een luchtalarm onderbrak toen haar ontmoeting met de Oekraïense defensieminister Oleksij Reznikov. Odessa wordt regelmatig beschoten door het Russische leger met raketten en drones.
 • Rusland sluit grenzen voor Europese vrachtwagens

  Vrachtwagens met Europese nummerplaten mogen vanaf 10 oktober Rusland niet langer binnen. Dat maakte Moskou zaterdag bekend. De Europese Unie weert Russische trucks al enkele maanden.
  Zowel Europese vrachtwagens met een eindbestemming in Rusland als transitverkeer met Europese trucks vallen onder het verbod. Ook Britse, Noorse en Oekraïense vrachtwagens worden geweerd. De maatregel is van kracht tot en met 31 december.
  Europese landen sloten hun grenzen voor vrachtwagens uit Rusland en Wit-Rusland al op 8 april, als onderdeel van de sancties tegen Moskou wegens de Russische invasie van Oekraïne.
 • Duitse defensieminister bezoekt Odessa

  De Duitse defensieminister Christine Lambrecht heeft zaterdag voor het eerst sinds de Russische invasie een bezoek gebracht aan Oekraïne. Ze bezocht de havenstad Odessa, waar ze een door Duitsland geleverde Gepard-tank inspecteerde.
  Lambracht zei dat de tanks zouden helpen om de kritieke infrastructuur in Odessa te beschermen tegen Russische luchtaanvallen. In een gesprek met haar Oekraïense collega Oleksii Reznikov bevestigde ze ook dat de eerste eenheid van het beloofde grondluchtafweersysteem Iris-T SLM de komende dagen geleverd zou worden.   
  Duitsland wil Oekraïne in eerste instantie vier van dergelijke systemen schenken. Er is ook al financiering voorzien voor de levering van drie extra systemen. Een systeem bestaat uit vier voertuigen: een brandbeveiligingseenheid en drie raketlanceerders. Het is ontworpen om een middelgrote stad te beschermen tegen luchtaanvallen.  
 • BREAKING

  "Oekraïense vlag wappert weer in Lyman"

  Hoewel er nog altijd gevechten aan de gang zijn in Lyman, "wappert de Oekraïense vlag" er terug. Dat heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski zaterdagavond verklaard in zijn dagelijkse videotoespraak.
 • Brand op Russische militaire luchthaven op de Krim

  Op de Krim heeft zich zaterdag klaarblijkelijk opnieuw een explosie voorgedaan op een Russische luchtmachtbasis. "Volgens informatie van de hulpdiensten is een vliegtuig de landingsbaan voorbijgeschoten en in brand gevlogen", schreef gouverneur Michail Rasvotsjajev van Sebastopol op het socialemediakanaal Telegram.
  Op sociale media circuleren echter beelden van dikke rookpluimen en zware explosies, wat waarnemers dan weer doet vermoeden dat een munitiedepot in brand staat. 
  Het Oekraïense leger heeft de voorbije maanden verschillende aanvallen op steunpunten van het Russische leger op de Krim kunnen uitvoeren. In augustus werd een militaire luchthaven bij Saki aangevallen. De militaire luchthaven van Belbek, waar de brand zich zaterdag voordeed, staat te boek als één van de belangrijkste voor het Russische leger. 
  De Krim is een Oekraïens schiereiland dat in 2014 werd geannexeerd door Rusland. De Krim is voor Moskou van groot strategisch belang, als uitvalsbasis voor de Zwarte Zeevloot. De Russische annexatie wordt internationaal niet erkend.
 • "Er lekt geen gas meer uit Nord Stream 2"

  Er zal waarschijnlijk geen gas meer lekken uit de beschadigde aardgaspijpleiding Nord Stream 2. Volgens de exploitant is de druk in de pijpleiding gestabiliseerd, wat betekent dat er geen gas meer uit de pijpleiding stroomt. Dat schrijft de Deense energieautoriteit zaterdag op Twitter. "De waterdruk heeft de pijpleiding min of meer afgesloten, zodat het gas erin niet naar buiten kan", bevestigt Urlich Lissek, woordvoerder van Nord Stream 2 aan het Franse persagentschap AFP. "De conclusie is dat er nog steeds gas in de pijpleiding zit."
  Dagenlang ontsnapte gas langs de vier lekken in de onderzeese aardgaspijpleidingen Nord Stream 1 en Nord Stream 2, die Rusland met Duitsland verbinden. De vier lekken bij het Deense eiland Bornholm in de Oostzee liggen allemaal in internationale wateren, twee elk in de exclusieve economische zones van Zweden en Denemarken. Over de lekken in de Nord Stream 1 is er geen actuele informatie. Eerder werd aangenomen dat het gaslek zondag opgelost zou zijn.
 • BREAKING

  Tsjetsjeense leider Kadyrov roept op tot inzetten van "kleine kernwapens" in Oekraïne

  Ramzan Kadyrov, de leider van de Russische autonome republiek Tsjetsjenië, heeft zaterdag het Russische leger opgeroepen om "kernwapens met een laag vermogen" in te zetten in Oekraïne, waar de Russen eerder op de dag de strategisch gelegen stad Lyman moesten opgeven.
  "Volgens mij moeten meer drastische maatregelen genomen worden, tot het uitroepen van de krijgswet in bepaalde grensgebieden en het gebruik van kernwapens met laag vermogen", zo verklaarde Kadyrov op de berichtenapp Telegram. In de boodschap veroordeelde hij ook "het nepotisme" in het Russische leger.  
  Kadyrov, die met de steun van president Vladimir Poetin Tsjetsjenië sinds 2007 leidt, ventileerde de voorbije weken vaker kritiek op de strategie van het Russische leger in Oekraïne, dat in het oosten een aantal bezette gebieden moest prijsgeven als gevolg van een Oekraïens tegenoffensief.

 • Duitsland, Denemarken en Zweden richten onderzoeksteam rond Nord Stream-lekken op

  Duitsland gaat samen met Denemarken en Zweden een gemeenschappelijk team oprichten dat onderzoek moet voeren naar de lekken in de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2. Dat heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser zaterdag meegedeeld.
  In een interview met de krant Bild am Sonntag kondigt Faeser aan dat ze een akkoord heeft met haar Zweedse en Deense ambtgenoten om "een gemeenschappelijk onderzoeksteam in het kader van de EU-wetgeving op te zetten". Het team zal beroep doen op de expertise van "de marine, de politie en de inlichtingendiensten", zei de minister. Volgens Faeser "wijst alles op een daad van sabotage". 

Meer over Oorlog in Oekraïne

Aangeboden door onze partners