Truienaar smijt bromfietshelm naar combi en krijgt 15 maanden cel

Sint-Truiden -

Een 27-jarige Truienaar is in Hasselt veroordeeld tot 15 maanden cel nadat hij zijn bromfietshelm keilde tegen een politiecombi. Toen de agenten hem wilden controleren, gedroeg hij zich agressief en nam de vlucht.

Geert Houben

Het voorval dateert van 3 juni dit jaar. De twintiger begon te flippen toen agenten van de zone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken hem wilden doen stoppen voor een controle. Dat zinde hem niet waarna hij meteen de vlucht nam en met zijn helm richting de agenten gooide.

Uiteindelijk kwam het tot een aanrijding met de combi die ook nog eens schade opliep. Zijn arrestatie verliep vervolgens niet zonder slag of stoot. De Truienaar verwondde een agent. De agressieveling daagde niet op voor zijn proces in de Hasseltse rechtbank.

Dat zijn potje overkookte op 3 juni komt hem nu op 15 maanden cel en 1.200 euro boete te staan. Bij de bepaling van de straf hield de rechtbank rekening met het strafrechtelijk verleden van de man. Eerder liep hij al zes veroordelingen voor de politierechtbank en nog eens twee voor de correctionele rechtbank op.

Aan zijn uitspatting hangt ook nog een fiks prijskaartje. Aan de agent die gewond raakte, is de Truienaar een schadevergoeding van 1.250 euro verschuldigd. Voor onder meer het beschadigen van de combi moet hij aan de politiezone 2.524,77 euro betalen. Daarbovenop komt nog eens een rechtsplegingsvergoeding van 910 euro. Zijn bromfietshelm is verbeurd verklaard. Achterop de brommer zat nog een Truienaar van 36 jaar. Hij liet zich zonder verzet arresteren en kreeg de vrijspraak. (GeHo)