Jeannine Mottart (rechts) in gesprek met koning Albert (links). © Dirk Roefflaer

Jeannine Mottart (74) overleden: de vrouw die meer dan tienduizend kilometer wandelde voor het goede doel

Tongeren/Hoeselt -

Zondag is Jeannine Mottart (74) overleden. De bewoonster van Sint-Huibrechts-Hern werd in de streek bekend met haar wandeltochten van Küssnacht in Zwitserland naar Tongeren. Het geld dat ze daarmee inzamelde was ten voordele van haar actie ‘Lienemientje’ en het Kinderkankerfonds in Limburg.

Dirk Roefflaer

Haar eerste wandeltocht ondernam Jeannine in 2007, toen stapte ze van Rome naar Hoeselt over een afstand van 1.850 km. Later koos ze voor het Zwitserse Küssnacht als vertrekpunt en Tongeren als eindbestemming. Een gesponsorde tocht van meer dan 700 kilometer.

Jeannine vertrok altijd op 29 augustus, de sterfdag van koningin Astrid. Ze had goede contacten met het koningshuis. Haar actie ‘Lienemientje’ genoot de bescherming van prins Laurent. In 2016 werd ze in Brussel ontvangen door koning Albert en koningin Paola in het Belvédère.

Aanvankelijk waren zangeres Lisa Del Bo en Luc Vanspauwen - keeperstrainer bij KRC Genk - meter en peter van de actie. De laatste edities werd die rol overgenomen door schepen An Christiaens en burgemeester Patrick Dewael.

Jeannine ondernam meer dan een dozijn voettochten, samen goed voor meer dan 10.000 km. Dat leverde meer dan 100.000 euro op voor goede doelen. ‘Lienemientje’ verwijst naar kleindochter Jolien.

De uitvaart vindt donderdag in intieme kring plaats. Woensdagavond om 18.30 uur is er een gebedswake in de Sint-Hubertuskerk in Sint-Huibrechts-Hern. Aansluitend kan er een laatste groet gebracht worden bij uitvaartcentrum Hayen in Hoeselt.

 ©  Dirk Roefflaer

 ©  Dirk Roefflaer

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio