Archiefbeeld ©  AFP

Japanse modeontwerper Issey Miyake overleden

De Japanse modeontwerper Issey Miyake is op 84-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat melden lokale media op dinsdag.

Miyake overleed op 5 augustus aan de gevolgen van leverkanker. In de jaren ‘80 was hij het toonbeeld van de economische en modieuze bekwaamheid van Japn.

Miyake werd geboren in Hiroshima en was zeven jaar oud toen de atoombom op de stad werd gegooid. Hij zat toen in een klaslokaal. Op latere leeftijd was hij terughoudend om over de gebeurtenis te spreken. In 2009 schreef hij in de New York Times dat hij niet wilde bestempeld worden als “de ontwerper die de bom overleefde”.

Na zijn studie grafische vormgeving aan een kunstuniversiteit in Tokio, leerde hij kleding ontwerpen in Parijs, waar hij werkte met de beroemde modeontwerpers Guy Laroche en Hubert de Givenchy, voordat hij naar New York vertrok. In 1970 keerde hij terug naar Tokio en richtte hij de Miyake Design Studio op.

Uiteindelijk ontwikkelde hij tal van modelijnen, gaande van zijn hoofdlijn Issey Miyake voor mannen en vrouwen tot tassen, horloges en parfums, vooraleer hij in 1997 met pensioen ging om zich aan onderzoek te wijden.

 (sgg)

Meer over Mode

Aangeboden door onze partners

Niet te missen