© Reuters

Droogte legt bom uit WOII bloot in Italiaanse rivier Po

De langste rivier van Italië, de Po, staat door de aanhoudende hitte uitzonderlijk droog. Zo droog dat na bijna tachtig jaar een bom uit de Tweede Wereldoorlog boven water is gekomen. Na een complexe operatie is het explosief zondag gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

adbBron: Reuters

De 450 kilo zware bom werd op 25 juli ontdekt nabij de noordelijke gemeente Borgo Virgilio, in Lombardije. “Vissers vonden de bom op de oever van de rivier Po als gevolg van een daling van de waterniveaus, veroorzaakt door droogte”, verklaarde kolonel Marco Nasi. De bom van Amerikaanse makelij, uit de Tweede Wereldoorlog, was tot nu toe onder het wateroppervlak verborgen gebleven.

LEES OOK. Europa kreunt onder de hitte: 47 (!) graden in Portugal, noodtoestand afgekondigd in Groot-Brittannië

Om het explosief onschadelijk te kunnen maken moesten 3.000 omwonenden geëvacueerd worden. Aanvankelijk verzetten sommigen zich tegen die evacuatie, maar “de laatste dagen hebben we iedereen kunnen overtuigen, denken we”, aldus burgemeester van Borgo Virgilio Francesco Aporti. Als mensen waren blijven weigeren te vertrekken, dan had de operatie niet kunnen doorgaan, volgens Aporti.

 ©  REUTERS

Het luchtruim boven het gebied werd gesloten, boten mochten niet door dat deel van de rivier varen, en ook het verkeer op de nabije weg en spoorlijn werd stilgelegd. Leden van de ontmijningsdienst verwijderden het ontstekingsmechanisme, waarna ze de bom onder politie-escorte vervoerden naar een steengroeve in Medole, zo'n 45 kilometer verderop. De bom, die volgens het leger 240 kilogram springtuig bevatte, werd daar op een gecontroleerde manier tot ontploffing gebracht.

LEES OOK. Italiaanse regering roept noodtoestand uit vanwege droogte in vijf regio’s in noorden

 ©  REUTERS

 ©  REUTERS

 ©  REUTERS

 ©  REUTERS

Meer over Droogte

Aangeboden door onze partners