©  AFP

Israël hervat aanvallen op Gazastrook na meerdere dodelijke slachtoffers tijdens eerste aanval, zeker vijftien doden

Het Israëlische leger heeft vrijdag in de Gazastrook luchtaanvallen uitgevoerd op doelwitten van de Palestijnse militantengroep Islamitische Jihad (PIJ). Dat meldt het Israëlische leger zelf. Het gaat om meerdere aanvallen op verschillende plekken, waaronder het centrum van de stad Gaza. Intussen is Israël bezig met een de aanvallen te hervatten, aldus het Israëlische leger. Een meisje van vijf is een van de dodelijke slachtoffers.

ltoBron: BELGA

Ooggetuigen en Palestijnse veiligheidsbronnen melden dat er verschillende aanvallen hebben plaatsgevonden, onder meer in het centrum van de stad Gaza. Dat schrijven ook verschillende Amerikaanse media en bevestigt het Israëlische leger. Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zegt dat zeker zeven mensen om het leven zijn gekomen, onder wie een vijfjarig meisje Alaa Kaddum. Minstens 44 mensen raakten gewond.

Bij de dodelijke slachtoffers zou zich ook een van de leiders van Islamitische Jihad bevinden. De organisatie zegt in een mededeling te “rouwen om de dood van de grote jihadistische commandant Tayseer al-Jabari”, die in de stad Gaza om het leven kwam.

Het Israëlische leger spreekt daarentegen van vijftien doden. “Wij schatten dat vijftien mensen zijn gedood in actie”, zei een legerwoordvoerder, waarmee hij Palestijnse strijders bedoelde, En: “We zijn nog niet klaar.” De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz gaf het leger vrijdag toestemming om maximaal 25.000 reservisten op te roepen voor operationele doeleinden. Volgens The Jerusalem Post is het leger hier al mee begonnen. Dat duidt erop dat Israël mogelijk gevechtshandelingen plant die verder gaan dan de luchtaanvallen van vrijdag.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hamas, de militante groep die Gaza regeert, zei dat Israël “een nieuwe misdaad heeft begaan waarvoor het de prijs moet betalen”. De groep gaf aan de wapens op te pakken omdat “we de huidige situatie niet kunnen accepteren. We moeten op alle fronten het vuur openen op de vijand”, aldus Hamas in een verklaring.

De aanvallen volgen op de onrust die heerst in de regio na de arrestatie van twee hooggeplaatste leden van Islamitische Jihad begin deze week. De Al-Qudsbrigade, de militaire tak van die organisatie, had daarop met aanvallen gedreigd.

Islamitische Jihad is nauw verbonden met Iran, de aartsvijand van Israël. De organisatie voert vanuit de Gazastrook geregeld raketaanvallen uit op Israël.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer