©  AFP

Chinese raketten vlogen voor het eerst over Taiwan: “Zeer provocerende actie”

Tijdens de grootscheepse militaire manoeuvres die Peking heeft opgestart als reactie op het bezoek van voorzitster Nancy Pelosi van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden aan Taiwan hebben Chinese raketten voor het eerst het eiland overvlogen, zo hebben Chinese staatsmedia vrijdag gemeld.

gjsBron: BELGA

Het Chinese leger en regering hebben het bericht formeel nog niet bevestigd, terwijl de Taiwanese autoriteiten weigeren het te bevestigen.

Wel liet het Taiwanese ministerie van Defensie weten dat meerdere Chinese oorlogsschepen en vliegtuigen eerder op de ochtend de middenlijn in de Straat van Taiwan zijn overgestoken. Taipei spreekt van een “zeer provocerende actie” en heeft maatregelen genomen.

Officieuze grens

De middenlijn in de zeestraat tussen China en Taiwan geldt als een officieuze grens tussen de territoriale wateren van het eiland en het Chinese vasteland. Donderdag, toen China begon met de vijfdaagse omstreden militaire oefeningen ter zee en in de lucht, werden ook al zo’n tien Chinese oorlogsschepen aan de Taiwanese kant van de lijn gesignaleerd.

Volgens China behoort Taiwan tot zijn territorium.

Meer over Taiwan

Aangeboden door onze partners