©  REUTERS

VS roepen uitbraak apenpokken uit tot noodtoestand

De Amerikaanse regering heeft de uitbraak van het apenpokkenvirus uitgeroepen tot een nationale noodsituatie voor de volksgezondheid. Daardoor komt meer geld vrij voor behandelingen en vallen veel bureaucratische hindernissen voor maatregelen weg. Eind juli had ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak een wereldwijde noodsituatie genoemd.

gjs

In de VS zijn bijna 7.000 gevallen van apenpokken in 48 verschillende staten vastgesteld. In Californië, New York en Illinois, waar eerder deze week al de noodtoestand werd afgekondigd, is tot nu toe bijna de helft van het totale aantal bevestigde besmettingen geconstateerd.

“We zijn klaar om een stap verder te gaan in onze reactie tegen het virus. We roepen alle Amerikanen op om apenpokken serieus te nemen en het nodige te doen om ons te helpen in de strijd tegen het virus”, zei minister van Volksgezondheid Xavier Becerra.

Middelen

Een nationale noodsituatie betekent dat de uitbraak nu een significante bedreiging vormt voor de Amerikanen en kan een reeks maatregelen in gang zetten om de besmettingen tegen te gaan. De federale instanties krijgen dan de bevoegdheid om onder meer extra personeel aan te werven of vaccins en geneesmiddelen te bestellen. Daarnaast kunnen makkelijker middelen vrijgemaakt worden en maakt de noodtoestand het mogelijk om makkelijker data te verzamelen en om meer effectieven in te zetten.

Het virus wordt meestal overgedragen bij nauw lichamelijk contact. De infectie is zelden dodelijk, maar kan zeer pijnlijk zijn. De Verenigde Staten hebben een van de hoogste percentages ter wereld, en verwacht wordt dat het aantal zal stijgen. Meer dan 99 procent van de gevallen betreft mannen die seks hebben met mannen, schrijft The New York Times.

Meer over Apenpokkenvirus

Aangeboden door onze partners