©  AP

Lize Broekx en Hermien Peters stoten met zege meteen door tot de WK-finale

Tijdens de tweede WK-dag in het Canadese Halifax moesten de vier Belgische topkajakkers het meer op in hun K2. Lize Broekx en Hermien Peters deden het schitterend: ze wonnen hun voorwedstrijd in K2 en plaatsten zich zo rechtstreeks voor de A-finale. Artuur Peters en Bram Sikkens deden het iets minder goed. Zij namen deel aan de K2 500m, in Parijs een nieuw olympisch nummer. Het Neerpelts-Mechels duo sloot zijn voorwedstrijd op een vierde plaats af, geen A-finale, wel goed voor een stek in de halve finale.

William Defraigne

Lize Broekx en Hermien Peters gingen pijlsnel van start. Na 250 meter kwamen ze als tweede door, maar in de slotmeters sprintten de Neerpeltse topkajaksters zich voorbij het Deense duo Matthiesen-Iversen. Enkel de winnaars van de drie voorwedstrijden konden zich rechtstreeks plaatsen voor de finale.

Peters en Broekx klokten de derde snelste tijd op 22 teams en kunnen zich samen met de twee andere winnaars, de Poolse vice-olympisch kampioenen Naja-Pulawska en de Duitsers Paszek-Hake nu al helemaal focussen op de medaillerace, die ze pas zondag moeten varen. De regerende olympische kampioene Lisa Carrington kan dit niet doen, want zij verloor samen met haar nieuwe teamgenote Alicia Hoskin van de Duitsers, waardoor de Kiwi’s vrijdag nog aan de slag moeten in de halve finale. Dit moeten ook de Belgische mannen Artuur Peters en Bram Sikkens doen.

Sporttechnisch directeur Maarten De Wilde keek hoopvol uit naar het resultaat van beide mannen in het nieuwe olympisch nummer K2 500m. Peters en Sikkens openden hun toernooi in dat nummer vrij aarzelend. “Ze leverden wel hun beste race van het seizoen af, maken dus progressie, maar finishten toch pas vierde met een achterstand van 2”70 op het nieuwe Duitse team Fran-Florstedt. Artuur en Bram realiseerden de zestiende tijd op 29 teams. Voldoende om door te stoten tot de halve finale, waarin ze morgen een heel pak sneller zullen moeten peddelen om de top drie te halen, lees de vereiste om door te stoten tot de A-finale”, besluit De Wilde.

Meer over Kajak

Aangeboden door onze partners