© Tom Palmaers

24-jarige jongeman valt van top van mijnschachtbok in Eisden en overlijdt

Maasmechelen -

Op de mijnsite Terhills in Eisden (Maasmechelen) is in de nacht van dinsdag op woensdag een drama gebeurd. Een 24-jarige jongeman uit Maasmechelen viel van de top van de nieuwe schachtbok ruim 20 meter naar beneden. Alle hulp kwam voor hem te laat.

Olivier Simons/Jos Thomassen/Thomas Jansen

De dodelijke val vond rond 00.30 uur plaats. Over de precieze omstandigheden bestaat nog geen duidelijkheid, maar het gaat wel om een ongeluk. De jongeman viel van de top van de nieuwe schachtbok, die zo’n 45 meter hoog is. Hij belandde op het uitzichtplatform op 24 meter hoogte, dat met trappen te bereiken is.

Voor het ongeluk had de twintiger kort een koppel uit Borgloon aangesproken. Zij kenden het slachtoffer niet. Hij wilde hen het uitzicht vanop het platform laten zien, maar het koppel bleef beneden. Na het gesprek begon de jongeman te klimmen tot aan de top van de schachtbok. Even later hoorde het koppel plots een doffe slag. Ze verwittigden daarop meteen de hulpdiensten.

De brandweer Oost-Limburg snelde vanuit de post Maasmechelen ter plaatse met een hoogteteam. Ook een mug-arts rukte uit. Ze probeerden de twintiger nog te reanimeren, maar alle hulp kwam te laat. De politie Lanaken-Maasmechelen voerde de vaststellingen uit en bracht het parket Limburg op de hoogte. Gezien de omstandigheden kwamen het labo en de dienst forensische geneeskunde ter plaatse.

“Het ongeval gebeurde op de meest westelijke schachtbok, een replica”, zegt Johan Van Den Bosch, coördinator van het Nationaal Park Hoge Kempen. “Die is tijdens de openingsuren veilig toegankelijk tot op het uitzichtplatform. Wie toch hoger wil, kan dat enkel met een gids. De toegang daartoe is afgesloten via een zware deur, die altijd afgesloten is. Enkel de gidsen hebben daar een sleutel van.”

Urban climber

Verder onderzoek zal moeten uitwijzen hoe de jongeman tot bovenop de schachtbok geraakte en waarom hij dat deed. Hij zou bekend zijn als urban climber. Urban climbing is een sport waarbij hoge gebouwen beklommen worden, soms zonder beveiliging. De jongeman zou ook al vaker rond de mijnsite gesignaleerd zijn. De politie Lanaken-Maasmechelen kan niet bevestigen dat de 24-jarige tijdens zijn val aan urban climbing deed.

Het Nationaal Park Hoge Kempen zal naar aanleiding van het ongeval in ieder geval de veiligheid op en rond de schachtbokken evalueren. “Dat is onze morele plicht na zo’n ongeval”, zegt Van Den Bosch. “Maar als de bestaande voorschriften niet gerespecteerd worden, kunnen we het nog heel lang over veiligheid hebben. Tot nu toe hadden we nooit echt problemen met mensen die zich onveilig gedroegen op de replica. Alleszins niet dat we weten, want ’s nachts is hier ook niet altijd iemand. Toen de andere schachtbok enkele jaren geleden in de stellingen stond, zagen we soms wel mensen gevaarlijke acties ondernemen.”

 ©  Tom Palmaers

 ©  Tom Palmaers

 © Tom Palmaers

 ©  Tom Palmaers

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio