Hoe deze Maasmechelse mijnwerker plots multimiljonair werd

Maasmechelen/Split -

Maasmechelaar, mijnwerker, multimiljonair. Matty Zadnikar (60) werkte 15 jaar in de mijnen, vandaag is hij CEO van SeaNet. De zomerreeks Van mijnwerker tot miljonair brengt dit onwaarschijnlijke levensverhaal, van op zijn superjacht in Kroatië.

Hanne De Belie

“De jacuzzi is volgelopen. Bestel maar een drankje, de stewardess brengt het wel.” Voor de zomerreeks Van mijnwerker tot miljonair ging onze reporter aan boord van een superjacht van SeaNet, de firma in co-ownership en management van luxejachten van Maasmechelaar Matty Zadnikar (60). Een superjacht van 30 meter lang, met een prijskaartje van 10,6 miljoen euro.

In het eerste deel van de zomerreeks gaat de Maasmechelse multimiljonair terug naar zijn tijd als mijnwerker. Vijftien jaar lang werkte hij in de Limburgse mijnen, waar hij als reddingswerker de laatste grote mijnramp van Limburg meemaakte: de grauwvuurexplosie in Eisden, waarbij zeven doden vielen. Maar waar hij ook altijd met veel plezier gewerkt heeft. “Als de mijnen niet waren gesloten, dan had ik wellicht mijn pensioen in de mijn gehaald. Dan was ik nooit miljonair geworden”, vertelt hij.

© Tom Palmaers

Het kan verkeren. De mijnen sloten wél, en Matty Zadnikar startte “een bedrijfje” in de kelder van zijn nicht in Maasmechelen: Z-Safety. Dat bedrijfje groeide uit tot marktleider van Europa, en Matty verkocht het eind 2011 voor “een duizelingwekkend bedrag” aan de Amerikaanse concurrent. In het tweede deel van de zomerreeks vertelt hij hoe hij in één klap multimiljonair werd.

© Tom Palmaers

Van mijnwerker naar miljonair, maar te jong om te rentenieren. Zijn fascinatie voor boten resulteerde in zijn nieuwe zaak SeaNet. “Er mankeert wat met ons menneke: hij zit de hele tijd naar boten te kijken”, zei moeder Zadnikar wel vaker toen Matty nog klein was. In deel drie vertelt hij hoe hij zijn kinderdroom werkelijkheid werd, en hoe hij eigenaars van luxejachten samenbrengt.

Matty Zadnikar. © Tom Palmaers

“Zeer vermogende families. Twee miljardairs zelfs.” Over de identiteit van de klanten van SeaNet moet Matty Zadnikar (60) vaag blijven. “Meer dan de helft zijn Belgen, die behoren tot de rijkste Belgen”, licht hij een tipje van de sluier in deel vier van de zomerreeks. Hij legt uit hoe hij van A tot Z de jachtvakanties van de superrijken regelt.

© Tom Palmaers

Ook onze reporter mocht voor een weekend in de huid van de superrijken kruipen, en ging voor het vijfde en laatste deel van de zomerreeks aan boord van één van de adembenemende jachten van SeaNet in het Kroatische Split. Een jacht van 10 miljoen, met jacuzzi, privéchef, servies van 10.000 euro en “waterspeeltjes” voor uren pret op zee.

©  Tom Palmaers

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio