“Ik wilde weten waarom onze relatie op de klippen was gelopen”, zo sprak hij voor de Tongerse rechter. © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Veertiger stuurt dreigmails naar ex-vrouw: “Ik hoop dat je snel verdwijnt”

Voeren -

Een 43-jarige Nederlander uit Voeren krijgt 10 maanden cel met uitstel omdat hij dreigmails verstuurde naar zijn ex-vrouw, haar wagen beschadigde en haar tijdens het huwelijk had geslagen.

Shauni Deferm

“We hadden leuke momenten samen, maar als hij boos werd, werd hij écht boos”, zo vertelde het slachtoffer tijdens de behandeling van de zaak tegen haar 43-jarige ex-man en vader van haar twee kinderen. “Hij kampte met vreselijke woede-uitbarstingen waardoor ik meermaals geslagen ben geweest. We waren sinds 2012 getrouwd, maar pas in 2018 ben ik naar de politie durven gaan nadat hij me aanviel op vakantie in Kroatië. Hij was toen boos geworden omdat ik de voortent aan de caravan niet vastgebonden kreeg toen er een storm op komst was.”

Olie op het vuur

Nog eens vier jaar later was de maat voor de vrouw vol en besliste ze om een punt achter haar huwelijk te zetten, maar ook dat liep uit de hand. Op 21 februari van dit jaar vielen er volgens de vrouw opnieuw slagen tijdens een discussie. De man minimaliseerde die feiten en verklaarde dat hij zijn vrouw een duw gaf nadat ze niet stopte met hem uit te schelden. “Ze heeft toen geen klacht ingediend omdat ze tijdens de echtscheiding geen olie op het vuur wilde gooien”, zo sprak de advocaat van het slachtoffer. “Maar dat is jammer genoeg niet gelukt. Sindsdien krijgt mijn cliënte een overvloed aan dreigmails en gebeurt de wissel van de kinderen in het kader van het co-ouderschap op het politiekantoor.”

In die mail schrijft de veertiger over het geweld dat hij gebruikte tijdens het huwelijk, maar bedreigt hij de vrouw ook herhaaldelijk met de dood. Zo schreef hij “Je mag blij zijn dat je nog leeft”, “Ik hoop dat je snel verdwijnt, anders help ik je wel” en “Ik knijp jou volgende week de strot dicht”.

Geen schuldinzicht

Op 11 juni 2022 reed de man tot slot opzettelijk in op de geparkeerde auto van zijn ex-vrouw, nadat hij vermoedde dat ze een nieuwe relatie had. Het voertuig had aan de achterzijde een deuk en in de kiezelsteentje van de oprit was er een bandenspoor zichtbaar. Een getuige verklaarde dat het de veertiger was die achter de vernielingen zat, maar ook de berichten die de man op dat moment naar zijn ex-vrouw stuurden, lieten niets aan de verbeelding over en wijzen erop dat hij door het lint ging omdat hij zijn ex beschuldigde van vreemdgaan.

De procureur sprak over zeer ernstige feiten. “Als ik deze hoeveelheid mails krijg, met zo’n inhoud, dan zou ik doodsbang zijn”, zo sprak ze. “Hij heeft geen schuldinzicht. Daar moet een einde aan komen.”

Geweld- en alcoholprobleem

De man zelf blijft de feiten minimaliseren. “Ik heb haar enkel zo vaak gemaild omdat ze weigerde om me te antwoorden op vragen die ik stelde. Ik wilde weten waarom onze relatie op de klippen was gelopen”, zo sprak hij voor de Tongerse rechter.

De man kreeg dinsdagochtend een celstraf van tien maanden met volledig uitstel onder voorwaarden. Zo moet hij een cursus volgen met de focus op agressie en intrafamiliaal geweld en moet hij zich laten behandelen voor zijn alcoholprobleem.