Opnieuw waterlekken in Lummen en Halen: “Samenloop van omstandigheden”

Lummen/Halen -

Maandagnamiddag ontstonden er twee waterlekken in de Dr. Vanderhoeydonckstraat en aan de Ringlaan in Lummen. Ook aan het industrieterrein in Halen zat een deel van de bedrijven zonder water nadat een aannemer een leiding had beschadigd.

De Lummense Ringlaan stond maandagnamiddag helemaal blank net voor het kruispunt met de Dr. Vanderhoeydonckstraat. Vanuit de berm spoot het water omhoog ter hoogte van de nieuwe appartementen van Roos. De meeste automobilisten reden stapvoets door het water.

Zowat een uur nadat het lek was ontstaan, werden op een zevental plaatsen de leidingen afgesloten. Daardoor zaten de omwonenden vanaf 18 uur zonder water, maar er stroomde ook geen water meer over de Ringlaan. Er was een buisbreuk ontstaan en om 19 uur werd begonnen aan de herstelling. Iets verderop aan de Dr. Vanderhoeydonckstraat waren al eerder twee lekken ontstaan, en die werden eerst aangepakt.

Ook zaterdag waren er problemen met een oude waterleiding op de grens van Lummen en Halen. “Die lekken ontstaan door een samenloop van omstandigheden”, zegt de woordvoerder van De Watergroep, Brigitte Van Damme. “Door de warmte droogt de ondergrond op, en daardoor hebben de leidingen minder weerstand en kunnen ze barsten. In Halen raakte een aannemer een steunblok en daardoor barstte de waterleiding.”

De voorbije maanden gingen ook heel wat waterleidingbuizen stuk in Schalbroek, Geneiken en Linkhout. Op die twee laatste plaatsen starten binnenkort wegenis- en rioleringswerken, en dan wordt ook het waterleidingnet volledig vervangen. 

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio