©  JEFFREY GAENS

Recreatieverbod op Maasplassen Heerenlaak door blauwalgen

Er is een recreatieverbod op de Maasplassen van Heerenlaak in Maaseik (Limburg) door blauwalgen. Dat maakte burgemeester Johan Tollenaere (Open Vld) zaterdag op sociale media bekend.

wverBron: BELGA

“Het Vlaams Agentschap adviseerde me om de activiteiten zoals langeafstandszwemmen, surfen, duiken en waterskiën te verbieden. Ook andere waterrecreatie is niet toegelaten,” aldus de Maaseikse burgervader, die eraan toevoegde dat er zaterdag waarschuwingsborden geplaatst werden.

“Enkele weken geleden zagen we al serieus veel algen en bloei. De staalname toonde toen aan dat de visuele bloei werd veroorzaakt door de groenalg Botryococcus. Toen waren er al sporen van blauwalg cyanobacteriën maar nog niet alarmerend”, legt Tollenaere uit. “Nu zien we overduidelijk tekenen van blauwalg. Ook het Vlaams Agentschap dat het water geregeld controleert, zag deze tekenen. Er werden opnieuw stalen genomen die dit normaal zullen bevestigen.”

Burgemeester Johan Tollenaere. ©  BELGA

De toxines die afgescheiden worden door cyanobacteriën kunnen mens en dier ziek maken. Naast langeafstandszwemmen, surfen, duiken en waterskiën worden onder meer bootje varen, roeien, zeilen, pedalo, wakeboarden, tubing, bootvissen en kajakken ontraden. “Daarbij kunnen waterrecreanten in contact komen met de cyanobacteriën en hun toxines. Honden zijn ook vatbaar en blijven dus best uit het water,” zegt de burgemeester.

De Vlaamse Waterweg heeft vrijdag bekendgemaakt dat er ook op het kanaal Zuid-Willemsvaart blauwalgenbloei is vastgesteld. “Omdat contact met blauwalgen ernstige gezondheidsrisico’s kan inhouden, adviseert men om jetskiën, waterskiën en aanverwante activiteiten zoals wakeboarden te verbieden tussen Lanklaar en Bree. Dat verbod geldt tot en met 26 augustus,” aldus de Vlaamse Waterweg in een mededeling.

Aangeboden door onze partners