©  AFP

Paus Franciscus sluit niet uit dat hij aftreedt: “De deur staat open”

Paus Franciscus sluit nog steeds niet uit dat hij aftreedt als hoofd van de katholieke kerk. “De deur staat open. Het is een heel normale optie”, zei de 85-jarige zaterdagavond tegen journalisten toen hij van zijn reis naar Canada terugvloog naar Rome. Hij denkt er niet aan om zijn ambt nu neer te leggen, maar dat betekent niet dat hij daar overmorgen niet aan kan beginnen, voegde hij eraan toe.

gjsBron: BELGA

Jorge Mario Bergoglio, de echte naam van Franciscus, sprak ook over zijn gezondheidstoestand. De afgelopen zes dagen kon hij nauwelijks een paar stappen zetten en zat hij het grootste deel van de tijd in een rolstoel. De paus wordt al een tijdje geplaagd door een knieblessure. “Ik denk niet dat ik kan doorgaan met hetzelfde reisritme als voorheen. Gezien mijn leeftijd en mijn beperkingen, moet ik het rustig aan doen,” zei hij.

Zijn knieprobleem zou met een operatie kunnen worden opgelost, maar Franciscus wil niet opnieuw onder het mes na de vorige ingreep aan zijn dikke darm iets meer dan een jaar geleden. “Het hele probleem is de anesthesie,” zo legde hij uit. De vorige keer heeft die sporen nagelaten bij de kerkvader. “Je speelt niet met verdoving,” zo klonk het.

Meer over Paus Franciscus

Aangeboden door onze partners