Dirk Coopmans bij een van de betonmixers waarvan de tank door dieven volledig leeggepompt werd. © Johnny Geurts

Brandstofdieven slaan toe bij betoncentrale Coopmans DC: “Uit 4 vrachtwagens diesel gestolen”

Hoeselt -

In Hoeselt sloegen brandstofdieven toe op het terrein van betoncentrale Coopmans DC. Waarschijnlijk gebruikten de criminelen een grote pompinstallatie om ’s nachts brandstof uit vier vrachtwagens te pompen. “De schade loopt al gauw in de duizenden euro’s”, zucht zaakvoerder Dirk Coopmans.

De transportsector wordt alsmaar vaker getroffen door dieven die uit zijn op diesel uit vrachtwagens. “We hebben camerabeelden waarop we zien dat de dieven het juiste moment afgewacht hebben, totdat er geen beweging meer was op ons terrein”, vertelt zaakvoerder Dirk Coopmans van Coopmans DC. “Tegen middernacht hebben ze dan via de zijkant van ons bedrijf op de Industrielaan een gat in de draad geknipt en zijn ze tussen twee hoge bergen met kiezel doorgedrongen tot bij onze vloot met vrachtwagens. We vermoeden dat de dieven een slang aangelegd hebben om op die manier duizenden liters diesel over te hevelen naar een klaarstaande oplegger.”

“Ik merkte de diefstal op toen ik ’s morgens onder de tanks van de vrachtwagens een grote natte plas zag liggen”, gaat Dirk verder. “In eerste instantie dachten we dat ze de tanks van drie vrachtwagens leeggepompt hadden, maar na inspectie bleek dat ze ook nog bij een vierde vrachtwagen toegeslagen hadden. Het gaat telkens om tanks met een inhoud 1.000 of 400 liter. In het zand naast de draad troffen we ook het spoor van voetstappen aan. De politie heeft een onderzoek ingesteld.”

De brandstofdieven hadden het gemunt op de geparkeerde vrachtwagens en betonmixers op het terrein van betoncentrale Coopmans in Hoeselt. © Johnny Geurts

Extra beveiliging

Voor het bedrijf, dat gespecialiseerd is in stortklaar beton, is het niet de eerste keer dat brandstofdieven toeslaan. “Zo ‘n tien jaar geleden hebben ze hier niet alleen alle diesel uit de vrachtwagens gepompt, maar ook de grote opslagtank leeggezogen”, vertelt Dirk. “Toen bleek het te gaan om een Albanese dievenbende die ook voor de rechtbank is verschenen. Vorig jaar hebben ze op onze andere terreinen van de betoncentrale ook al een camion leeggetrokken. We hebben in de afgelopen jaren onze beveiliging dan ook danig opgetrokken. Er staan over het hele terrein lichtmasten opgesteld met flinke lichtstralers en verschillende beveiligingscamera’s.”

“Maar het gaat hier om georganiseerde bendes die alles goed in de gaten houden en dan toeslaan”, zegt de zaakvoerder. “We gaan nu aan de kant van het terrein met draadafsluiting een hoge muur met betonblokken rechttrekken en we zullen het aantal beveiligingscamera’s nog uitbreiden. Ongetwijfeld zorgen de stijgende brandstofprijzen voor deze golf van diefstallen. Wellicht komt de gestolen brandstof terecht in een zwart circuit. Voor ons loopt de schade al snel op tot duizenden euro’s.” (joge)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer