©  AFP

 ©  AFP

 ©  AFP

thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  

UITSLAG TOUR DE FRANCE FEMMES RIT 5. Nederlandse spurtbom Lorena Wiebes pakt tweede ritzege, Lotte Kopecky net buiten top tien

Lorena Wiebes heeft na de eerste rit ook de langste etappe van de Tour de France Femmes op haar naam geschreven. De Nederlandse spurtbom haalde het in een massasprint voor Elisa Balsamo en Marianne Vos. Lotte Kopecky was de eerste Belgische met een elfde plaats, Sanne Cant werd twaalfde.

Jonas Withouck

Donderdag kreeg het peloton de langste etappe ooit voorgeschoteld in de Tour voor vrouwen: 175 kilometer. Onderweg lagen er drie gecategoriseerde klimmetjes, maar die zouden een massasprint niet in de weg kunnen staan.

Het gebeurt niet alle dagen in deze Tour, maar we kregen een vrij ‘normaal’ verloop van de etappe. Er ontstond vrij snel een vroege vlucht met een viertal: de Amerikaanse Emily Newsom, de Australische Anya Louw, de Française Victoire Berteau en de Cypriotische Antri Christoforou.

Massale val

Op 45 kilometer kwam er dan toch weer een grote valpartij, de zoveelste al deze Tour. Op een lang recht stuk lag plots het halve peloton tegen de vlakte. Onder meer de Belgische kampioene Kim de Baat, witte trui Julie De Wilde en favoriete voor eindwinst Annemiek Van Vleuten lagen erbij, al bleef de schade wel beperkt.

Er was wel wat schade na die massale val. De Deense Emma Norsgaard moest opgeven en er was ook schade bij Chantal Van den Broek-Blaak en de wenende Marta Bastianelli

Terwijl de vele gevallen rensters terug gingen aansluiten bij het peloton, reed de kopgroep stevig door. Op 20 kilometer van de streep bleven ze nog met twee over: Berteau en Christoforou. Ze hielden het héél lang vol, maar op een kleine drie kilometer van de streep zat hun avontuur er dan toch op. Het leverde Victoire Berteau enkel de prijs voor de strijdlust op.

Het peloton ging dan zoals verwacht sprinten. Lorena Wiebes toonde zich oppermachtig. De Nederlandse spurtbom won voor Elisa Balsamo en Marianne Vos.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uitslag rit 5

1. Lorena Wiebes in 4h32’16”

2. Elisa Balsamo +0”

3. Marianne Vos +0”

4. Rachele Barbieri +0”

5. Maike van der Duin +0”

6. Maria Giulia Confalonieri +0”

7. Silvia Persico +0”

8. Vittoria Guazzini +0”

9. Tamara Dronova-Balabolina +0”

10. Alexandra Mainly +0”

Aangeboden door onze partners