© Instagram sebastianvettel

Vettel zwaait af voor kind en klimaat. Bekijk hier zijn videoboodschap

Sebastian Vettel, viervoudig wereldkampioen in de F1, hangt zijn helm aan de haak. In een opmerkelijke video laat hij weten dat hij zijn drie kinderen wil oprapen als ze vallen. Maar ook dat hij een afkeer heeft gekregen van de milieuvervuiling die zijn passie veroorzaakt.

Van onze verslaggever Marc Cornelissen in Boedapest

LEES OOK. Sebastian Vettel: “De F1 is klaar voor een homo”

Sebastian Vettel (35) was toch die ene F1-coureur die niet op de social media zat? Geen Facebook of Twitter voor hem, maar rechtstreeks menselijk contact. Maar kijk nu: om zijn afscheid aan te kondigen heeft Vettel zowaar een profiel aangemaakt op Instagram. Daarop alleen maar een video, in zwart/wit, zo sober als het maar kan. Geen spoor van een teamsponsor als Aramco, dat als het meest vervuilende bedrijf ter wereld beschouwd wordt. Wat blijkbaar toch hard vloekte met zijn geweten.

De wereld maakte kennis met Baby-Schumi in Istanboel. Snelste boete en snelste tijd.  ©  AP

Baby-Schumi

Met Vettel verliest de F1 niet de eerste de beste. De Duitser won vier wereldtitels en staat met 53 overwinningen derde op de zegelijst. Alleen Lewis Hamilton (103) en Michael Schumacher (91) doen beter. Vettel heeft de F1 getekend vanaf dag 1. Dat was een vrijdag in Istanboel, toen hij als blonde, ontwapenende tienerjongen met een BMW-Sauber mocht meedoen aan de vrije trainingen. Na negen seconden kreeg hij al een boete voor te snel rijden in de pitlane, maar hij sloot de dag af met de snelste ronde. Baby-Schumi was geboren. In Indianapolis 2007 maakte Vettel zijn racedebuut als invaller voor de gecrashte Robert Kubica. Hij startte als zevende en finishte als achtste. Hij was toendertijd de jongste piloot in de punten; Max Verstappen was toen pas 9 jaar.

Later dat jaar stapte Vettel over naar Toro Rosso, het opleidingsteam van Red Bull. Met die kleine renstal won hij in 2008 in de regen in Monza. De jongste winnaar ooit, tot Verstappen kwam. Logisch dat hij in 2009 promoveerde naar het A-team. In een Red Bull-Renault won hij vier titels op rij, en de jongste wereldkampioen is hij nog altijd. Vettel werd toen de beste van de wereld genoemd.

Sebastian Vettel boekte zijn eerste zege met het kleine Toro Rosso. ©  BELGAIMAGE

Maar toen de aangeblazen diffuser verboden werd, had Vettel het moeilijk om zijn rijstijl aan te passen. Daniel Ricciardo ging daar beter mee om en overvleugelde zijn kopman. Vettel verkaste naar Ferrari, het team waarvoor zijn grote voorbeeld Michael Schumacher zoveel successen had geboekt. In zes jaar werd hij twee keer vice-kampioen, maar de hoofdvogel schoot hij nooit af. Met de komst van Charles Leclerc werd hij opnieuw overvleugeld. Sinds vorig seizoen racet hij voor Aston Martin, waar teambaas Lawrence Stroll hem binnenhaalde om zoon Lance de kneepjes te leren. Of Lance Vettel zal missen? “De debriefings zullen niet meer zo lang duren zonder hem”, zei de Canadees gisteren. Het zegt iets over de gedrevenheid van Vettel. En ook wel iets over die van Stroll.

Bij zijn derde van vier titels met Red Bull. ©  AFP

Drie kinderen

Maar zo’n gedrevenheid is steeds moeilijker op te brengen als je niet wint. En als je een gezin hebt, thuis in Zwitserland. Vettel woont er met Hanna Prater, een klasgenote op het middelbaar. Ze hebben twee dochters en een zoon. Vettel schermt ze goed af. Van Hanna zijn geen recente foto’s bekend; van de zoon is zelfs de naam geheim.

Vettel in de video: “Ik hou van deze sport, die altijd centraal heeft gestaan in mijn leven. Maar ik heb ook een leven naast het circuit. Racepiloot zijn is nooit mijn enige identiteit geweest. Ik heb een gezin gekregen. Mijn passie beleven gaat niet langer samen met mijn wens om een goede vader en echtgenoot te zijn. Mijn doel is verschoven van races en titels winnen naar mijn kinderen zien opgroeien. Mijn waarden doorgeven. Ze oprapen als ze vallen. Naar ze luisteren als ze me nodig hebben. Geen afscheid moeten nemen. En bovenal: kunnen leren van hen en me laten inspireren door hen. Kinderen zijn onze toekomst.”

Sebastian Vettel met zijn jeugdliefde Hanna Prater, waarvan amper foto’s bestaan. ©  IMAGEGLOBE

Geweten van de paddock

Vettels laatste overwinning dateert alweer van 2019 in Singapore. Winnen met Aston Martin is quasi onmogelijk en topteams zijn niet langer geïnteresseerd. De Duitser haalt eigenlijk alleen nog het nieuws met zijn activisme voor gendergelijkheid en – vooral – de klimaatzaak. Vorig jaar in Silverstone ging hij na de race zelf afval oprapen op de tribunes. Velen vonden zijn klimaatactivisme hypocriet, omdat hij de wereld rond vliegt en omdat de hoofdsponsor op zijn auto en racepak Aramco is. De Saoedische oliefirma geldt als de grootste vervuiler in de wereld inzake broeikasgassen.

Ook op die thema’s alludeerde Vettel in zijn video. “We leven in beslissende tijden. De manier waarop we de komende jaren vormgeven bepaalt onze levens. Aan mijn passie hangen aspecten vast waarvan ik een afkeer heb gekregen. Ze zullen misschien opgelost geraken in de toekomst, maar de wil voor verandering moet veel sterker worden en moet vandaag tot actie leiden. Praten is niet genoeg, we hebben actie nodig.”

Alonso of Schumacher?

Vettel zal gemist worden omdat hij de dingen bij hun naam noemde. Als directeur van de rijdersvakbond (GPDA) en als geweten van de paddock. Maar als F1-rijder zit Vettel stilaan aan zijn vervaldatum. Een minuut na zijn aankondiging begonnen de speculaties over een vervanger al. Fernando Alonso wordt genoemd, al heeft die bij Alpine een betere auto en betere perspectieven. Daniel Ricciardo ook. De Australiër heeft een contract bij McLaren, maar dat is hem liever kwijt dan rijk.

Het meest geciteerd is Mick Schumacher, de protégé van Vettel. Die zou dan weggaan bij Ferrari, dat zijn F1-carrière bij Haas tot nu toe gefinancierd heeft. Maar zoon Schumacher heeft te weinig getoond om kans te maken bij Ferrari, dat met Charles Leclerc en Carlos Sainz nog jaren goed zit. Als Ferrari de kraan dicht draait, is Aston Martin een uitweg en Vettel zal hem wel aanbevelen. Maar een duo Stroll-Schumacher, is dat niet wat minnetjes voor eender welk F1-team?

Meer over Sebastian Vettel

Aangeboden door onze partners