Eén verdachte ontkent dat hij Hakim (53) in water gooide na Gentse feesten, andere verdachte “ziet leven niet meer zitten”

Eén van de twee Nederlandse mannen die ervan verdacht worden een 53-jarige man in het water te hebben gegooid na een nachtje Gentse Feesten, ontkent alle betrokkenheid bij de feiten. Dat zegt zijn advocaat aan het Algemeen Dagblad. Een andere verdachte erkent wel dat hij een rol speelde bij het incident.

jvh, mkmBron: AD

Twee mannen gooiden Hakim Mutyaba (53) zondagochtend 17 juli in het water aan de Lousbergkaai in Gent. De man kwam niet meer boven water, en overleed. De twee sloegen daarna op de vlucht, maar werden snel opgepakt in Nederland: een 25-jarige meldde zichzelf bij de politie, een 23-jarige werd een dag later opgepakt. Ze zijn allebei afkomstig uit Goes in Zeeuws-Vlaanderen.

De raadkamer in Amsterdam behandelt deze week de overlevering van beide mannen naar België. De 25-jarige verzet zich niet tegen zijn overlevering. Volgens zijn advocaat is het namelijk “allemaal anders gegaan dan in de media wordt beschreven”. De man – die nu in Nederland wordt vastgehouden – denkt dan ook sneller weer op vrije voeten te zullen zijn als hij geen beroepsprocedure begint.

23-jarige verzet zich wel

De 23-jarige verdachte erkent wel dat hij een rol speelde bij het fatale incident. Volgens zijn advocaat wil de jongeman liever niet overgeleverd worden aan België. “Hij ziet het inderdaad niet zitten om meteen in België in een cel uit de Middeleeuwen terecht te komen. Voor mijn cliënt is het overlijden van die man een heel grote schok.”

LEES OOK. Familie van man die uit water werd gehaald bij Gentse Feesten reageert: “Geen grap om dit te doen bij een vader van twee”

“Hij wordt er effectief van verdacht dat hij er iets mee te maken heeft, en hij erkent ook wel dat hij bij zijn overlijden betrokken was. Maar de context was: ze waren allemaal om half acht ’s morgens nog op de baan na een dronken avond uit. Het ging er vrolijk en jolig aan toe. Het slachtoffer zou eerst nog geprobeerd hebben om mijn cliënt in het water te gooien. Daarna heeft hij hem met zijn vriend in het water doen belanden. Het is helaas heel noodlottig afgelopen, maar dit heeft niemand gewild. Het was gewoon een kwestie van over en weer grappen en grollen. Er was absoluut geen racistisch motief. Ze vonden het slachtoffer een aardige kerel, en stonden wat te kletsen met elkaar. Mijn cliënt is zich rot geschrokken van de gevolgen.”

De 23-jarige verdachte wordt ook bijgestaan door de Gentse strafpleiter Thomas Gillis. Die spreekt van een “absolute catastrofe”. “Mijn cliënt is totaal in shock. Hij is zelf naar de politie gestapt om zich aan te geven. Hij heeft een uitgebreide verklaring afgelegd bij de politie en verleent zijn volledige medewerking. Hij neemt zijn verantwoordelijkheid voor iets wat totaal nooit bedoeld is. Hij is er echt kapot van. Hij is enorm berouwvol. Het was nooit de bedoeling om die man naar het leven te staan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer