©  Harold Versteeg | Hollandse Hoogte / ANP

Buitenlandse studenten in Amsterdam die geen kot vinden, moeten studie “heroverwegen”

Buitenlandse studenten die aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam willen studeren en begin augustus nog geen kot gevonden hebben, wordt aangeraden hun studie te heroverwegen. Dat schrijft de Nederlandse krant Het parool en bevestigt een woordvoerster van de universiteit aan het Nederlandse persagentschap ANP. Ook andere universiteiten in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Maastricht vragen buitenlandse studenten die nog geen verblijf vastgelegd hebben, twee keer na te denken voor ze afreizen.

gjsBron: BELGA

De VU waarschuwt studenten al vanaf begin 2022 dat het erg lastig is een kamer te vinden in de Nederlandse hoofdstad. De Universiteit van Amsterdam (UvA) raadt studenten af om te komen als ze voor 15 augustus geen kamer gevonden hebben. Hetzelfde geluid klinkt bij de Universiteit Utrecht: eerder dit jaar werd buitenlandse studenten zonder zicht op een kamer al gevraagd opnieuw over hun keuze voor de studentenstad na te denken. “Met pijn in het hart, want internationaal talent is belangrijk voor ons onderzoek en onderwijs”, klonk het toen.

Aan het begin van het vorige academiejaar hadden meer dan 26.000 studenten in Nederland nog geen kamer, meldde kenniscentrum Kences destijds. Daarom riep de Universiteit Twente internationale studenten zonder kamer op een studie elders te overwegen.

Grote stijging

Het aantal internationale studenten aan Nederlandse hogescholen en universiteiten is het afgelopen academiejaar toegenomen met 12 procent, meldde de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs Nuffic eerder. In totaal stonden het voorbije academiejaar ongeveer 115.000 studenten uit andere landen ingeschreven in het hoger onderwijs. In Amsterdam maakte het aantal buitenlandse studenten een kwart van de studentenpopulatie uit, in Maastricht liep dat aandeel op tot 56 procent. 

Het aantal nieuwe studentenwoningen blijft intussen achter, waardoor het tekort aan kamers fors oploopt. Buitenlandse studenten beschikken bovendien niet vaak over een netwerk. Tijdens de coronapandemie namen buitenlandse studenten nog hun intrek in vakantiehuizen en hostels.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer