(archiefbeeld) ©  Kristof Vadino

Lange rij asielzoekers blijft voor gesloten poort van aanmeldcentrum Klein Kasteeltje

Het beeld van een lange rij mannen die voor de gesloten poort staan van Klein Kasteeltje, het aanmeldcentrum van Fedasil in Brussel, is terug. Maandagochtend werden tientallen asielzoekers opnieuw teleurgesteld. Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Fedasil kaarten aan dat er korte termijn nog te weinig plaatsen zijn en de procedures nog te lang duren.

mtmBron: BELGA

Maandag vonden er volgens Fedasil ongeveer 200 aanmeldingen plaats, al bleven er nog even veel asielzoekers buiten staan toen om 9 uur de poort van Klein Kasteeltje toe ging en de politie de aanwezige mensen in de rij vroeg om de omgeving te verlaten en morgen terug te komen. Volgens de aanwezige hulporganisaties sliepen afgelopen weekend opnieuw tientallen mensen op straat voor de deur van het aanmeldcentrum, in de hoop binnen te raken.

“Er zijn opvangplaatsen gecreëerd de afgelopen zomer, maar het is nog steeds onvoldoende. Opvang aanbieden is een resultaatsverbintenis, geen inspanningsverbintenis. De uitstroom uit het netwerk is ook niet verhoogd en dat komt door de lange proceduretijden. De aanvraag en behandeling duurt tegenwoordig een jaar tot anderhalf jaar en dat zorgt ervoor dat het netwerk verzadigd is”, zegt Thomas Willekens, beleidsmedewerker van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Fedasil erkent dat de federale regering en kersvers staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V) investeringen doen om meer personeel aan te trekken en opvangplaatsen te creëren, maar toch zijn er nog plaatsen nodig op korte termijn. Vanaf begin augustus komen er nieuwe plaatsen vrij in de legerkazerne in Berlaar, bevestigt het kabinet van De Moor.

Het profiel van de personen die zich niet kunnen aanmelden, blijft hetzelfde: alleenstaande mannen die als niet kwetsbaar beschouwd worden. Families en alleenstaande vrouwen, kinderen en zieke mensen hebben voorrang.

Zowel voor de mensen die bescherming willen vragen is het moeilijk, maar ook voor de mensen van Fedasil is het een pijnlijke oefening om elke dag die selectie te maken en mensen te informeren dat ze moeten terugkomen”, zegt Benoit Mansy, woordvoerder van Fedasil.

Bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen stellen ze zich de vraag hoe lang het geduld van deze mensen blijft duren. “Verschillende mannen slapen al weken of maanden op straat. Je merkt dat ze beginnen af te takelen, moe zijn, en niet begrijpen wat er gebeurt. Toch blijven ze gaan en hebben ze veerkracht, net omdat ze geen alternatief hebben. Al blijft het onmenselijk wat ze moeten doorstaan”, besluit Willekens.

Meer over Fedasil

Aangeboden door onze partners