De twintigers kregen werkstraffen van 150 uur voor het dragen van een luchtdrukpistool en het toebrengen van de slagen en verwondingen. © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Werkstraffen voor twintigers die met loodjesgeweer op man in bushalte schieten

Bilzen/Riemst -

Een Bilzenaar (25) en een Riemstenaar (22) moeten werkstraffen uitvoeren omdat ze in Bilzen een man beschoten met een loodjesgeweer. “Eerst op duiven gemikt, toen zagen we die man zitten”, klonk het.

Shauni Deferm

Schoorvoetend verschenen de twee twintigers vorige maand voor de Tongerse rechter. Een echte uitleg hadden ze toen niet voor de feiten op 29 april 2019. “We waren onder invloed van drugs. Ik ben ontzettend dom geweest”, aldus de Bilzenaar. “Eerst hebben we wat op duiven geschoten, nadien op de bus die voorbijgereden kwam en dan zagen we die man zitten in de bushalte.” De twee voormalige vrienden moesten zich verantwoorden omdat ze die onschuldige man voor het plezier met een loodjesgeweer vanuit het keukenraam van een woning in Bilzen beschoten.

Zijn kameraad bevestigde dat het ging om een impulsieve beslissing, gemaakt onder invloed van enkele jointjes. De rechter kon niet lachen met de feiten, noch met hun uitleg. “Hebben jullie eigenlijk normbesef in jullie hoofd? Ik weet niet hoe jullie jullie plaats in de maatschappij zien maar wat jullie gedaan hebben is gewoon waanzinnig”, zo haalde de Tongerse rechter uit tijdens de behandeling van de zaak.

18 maanden cel

Ook de procureur sprak over bijzonder ernstige feiten en wees op de verwondingen die het slachtoffer opliep. “De spoedarts bevestigde dat er een kogel in de borst werd afgestopt door het sterke weefsel rond het hart, maar die moest wel operatief verwijderd worden. Als een van de kogels ook het gezicht had geraakt, kon het zelfs dodelijk geweest zijn. Zo’n gedrag vertonen op zo’n jonge leeftijd is echt problematisch. Ze moeten bij zichzelf te raden gaan want dit is een bijzonder gevaarlijke ingesteldheid.”

Werkstraffen

De advocaten van de twintiger vroegen elk een werkstraf voor hun cliënt. “Ze waren allebei begaaid door de joints, maar dat is geen uitleg om zo’n feiten te plegen. We zijn ondertussen wel meer dan 2,5 jaar verder. Mijn cliënt heeft de vicieuze cirkel in zijn leven doorbroken, afstand genomen van zijn kameraad en hij is afgekickt van de drugs. Hij heeft enorm veel schuldinzicht en hij wil zich excuseren”, zo sprak meester Tom Vanoverbeke. Meester Mark Huygen, die optrad voor de 22-jarige man, had het over de moeilijke jeugd van zijn cliënt. “Zijn vader zat 18 jaar in de cel. Een goed voorbeeld heeft hij nooit gehad.”

De Tongerse rechter ging hierop in en gaf de twee mannen een werkstraf van 150 uur voor het dragen van een luchtdrukpistool en de schoten die ze losten op het slachtoffer. Als ze de werkstraf niet uitvoeren, moeten ze voor 15 maanden naar de gevangenis. De 22-jarige Riemstenaar kreeg ook nog bijkomende werkstraffen van 80 uur, 46 uur en 60 uur omdat hij cannabis verkocht, een verboden wapen droeg en weigerde om de pincode van zijn telefoon geven tijdens het onderzoek.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio