Ben Weyts, minister van Onderwijs. ©  BELGA

Betaald om opleiding tot leraar te volgen: lerarenbonus moet overstap naar onderwijs stimuleren

Wie zonder onderwijsdiploma als leraar start, krijgt drie uur per week betaald verlof om de lerarenopleiding te doen.

Pieter Lesaffer

Om mensen van buiten het onderwijs te stimuleren om leraar te worden, is eerder al beslist dat zij voor bepaalde vakken (een deel van) hun anciënniteit mogen meenemen. Op de laatste ministerraad van de Vlaamse regering heeft onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) nog een extra maatregel beslist, in de vorm van een lerarenbonus.

Met die bonus kunnen nieuwe leerkrachten die nog geen onderwijsdiploma hebben, drie uur per week vrijgesteld worden. Die tijd mogen ze gebruiken om de lerarenopleiding te volgen - of ze mogen die uren opsparen bijvoorbeeld tot de examenperiode. Tijdens die uren worden zij gewoon als leerkracht doorbetaald.

Nu al mogen nieuwe leraren aan de job beginnen en intussen de lerarenopleiding volgen. Maar om dat te combineren kiezen velen voor een deeltijdse onderwijsopdracht. Met de lerarenbonus wil Weyts hen stimuleren om al voltijds te beginnen. Intussen maakt Weyts ook werk van meer “flexibele en praktijkgerichte” lerarenopleidingen, zodat nog meer zij-instromers dat met een job kunnen combineren.

Meer over Ben Weyts

Aangeboden door onze partners