Wout van Aert. ©  MAXPPP

Wout geeft de kijkcijfers een boost

De Belgische renners doen het ontzettend goed in de Ronde van Frankrijk, met Wout van Aert op kop. Dat succes laat zich ook merken aan de kijkcijfers. Gemiddeld scoren de ritten 114.000 kijkers meer dan vorig jaar.

Tom Vets

De urenlange rituitzendingen van de Ronde van Frankrijk op de openbare omroep konden altijd al rekenen op ruime belangstelling, maar tegenover de voorbije jaren zijn de kijkcijfers opmerkelijk gestegen. De eerste twaalf uitgezonden ritten tijdens de namiddag op Eén haalden deze zomer liefst 549.000 livekijkers. In de zomer van 2021 zaten er gemiddeld 435.000 Vlamingen aan het scherm gekluisterd. Terwijl sommige ritten vorig jaar nog ver onder de 400.000 kijkers bleven, gaan de cijfers nu haast altijd in stijgende lijn.

De minst bekeken rit van deze editie was dan ook die van de eerste dag in Kopenhagen. De openingstijdrit van vrijdag 1 juli haalde 354.953 kijkers. De overwinning van Yves Lampaert en de successen van Wout van Aert – in de eerste vier ritten haalde hij drie keer een tweede plaats en eenmaal een eerste plaats – deden de belangstelling bij het publiek groeien.

(Lees verder onder de foto)

Wout van Aert. ©  Matthieu Mirville/DPPI / ipa-age

Op één na scoorden alle ritten sindsdien ruim een half miljoen kijkers, met als piek de twaalfde rit van vorige donderdag met aankomst in Alpe d’Huez. Die was goed voor 651.550 kijkers.

Vive le vélo

Onnodig te zeggen dat ook de belangstelling voor Vive le vélo ontzettend groot is. De wielertalkshow van presentator Karl Vannieuwkerke is aan een beresterk seizoen bezig met tot nu toe gemiddeld 694.700 kijkers. De marktaandelen schieten vaak voorbij de 40 procent. Dat is ook de ploeg in Frankrijk niet ontgaan. “Super veel dank voor het kijken, zonder jullie geen Vive le vélo”, stond er enkele dagen geleden te lezen op Instagram in een bericht waarin men ook de fraaie resultaten opsomde.

Liefst acht afleveringen van het sportprogramma haalden op de dag van uitzending de eerste plaats in de kijkcijferlijst. Daarmee was Karl Vannieuwkerke zelfs meer in trek dan Het journaal van 19 uur. Vergelijken met vorig jaar kunnen we voor Vive le vélo niet doen, omdat er door de overlap met het EK voetbal slechts een handvol afleveringen werden uitgezonden.

 © VRT

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer