VOORBESCHOUWING TOUR 2022. RIT 15 (Rodez – Carcassonne). Krijgen we eindelijk nog eens massaspurt in de bakoven van Carcassonne? Of zien we waaiers?

Dit is het laatste loodje voor de derde en laatste rustdag die in de finishplaats Carcassonne wordt gehouden. Wordt het eindelijk nog eens een massaspurt, of moeten we wachten op Cahors van vrijdag, of de Champs-Elysées van zondag om de door de bergen uitgewoonde sprinters nog eens aan het werk te zien? Dat is dé vraag van één miljoen.

Hugo Coorevits

Kort

* Start: om 13.05 uur

* Aankomst: om 17.39 uur

* Afstand: 202,5 km (defilé van 4,7 km)

Het parcours:

Als toetje is het op de etappe naar Binche na met 202,5 km ook de op één na langste rit. Ongeveer even lang als de eerste zondag, toen van Roskilde naar Nyborg, waar Fabio Jakobsen won. De zondagrit is relatief ‘vlak’, al zijn er toch opnieuw 2639 hoogtemeters. Onmiddellijk na de start in Rodez is er al een klein heuveltje en gaat het doorlopend op en af, maar toch is het wachten tot het elfendertigste knikje op de Côte d’Ambialet na 74,2 km om een heuvel van derde categorie te hebben. De top ligt na 4,4 km klimmen waarbij het gemiddeld 4,6 procent stijgt. Het is een van de twee plaatsen waar een handvol punten voor het bergklassement te verdienen zijn. De Côte de Cammazes ligt dan weer dicht tegen het laatste koersuur aan. Vanaf de top tot de streep in Carcassonne is het nog ongeveer 48 km. Qua moeilijkheidsgraad is dit colletje (5,1 km, gemiddeld 4,1 procent) ongeveer hetzelfde als de Ambialet. Daarna gaat het eigenlijk naar beneden.

Onze sterren:

We kiezen toch voor de sprinters als de favorieten. Zelfs al is het volgens insiders opnieuw een dubbeltje op zijn kant. Natuurlijk hoeft er voor de groene trui van Wout van Aert niets meer, maar anderzijds zit hij gevangen in de tactiek van de ploeg die het geel draagt en er vooral over waakt dat Vingegaard niet nodeloos in de problemen komt. Met Michael Matthews als dagwinnaar in Mende hoeft eigenlijk ook niet zoveel meer voor BikeExchange-Jayco dat fantastisch revanche nam voor de tactische misser van vrijdag in Saint-Étienne.

Aan teams als Quick-Step Alpha Vinyl, Alpecin-Deceuninck, Intermarché – Wanty Gobert en het gehavende Team TotalEnergies om intelligent de handen in elkaar te slaan. Anders blijft er opnieuw een vluchtersgroep vooruit.

 ©  BELGA

De kans dat Ewan na een moeilijke dag met de gehavende linkerknie opnieuw al op volle oorlogssterkte kan sprinten, is miniem. Het lijkt erop dat Lotto-Soudal met Pocket Rocket vol op vrijdag in Cahors en zondag op de Champs-Elysées mikt.

Indien het effectief tot waaiers komt, dan is het aan Jasper Philipsen om mee te zijn in de juiste TGV richting Carcassonne.

*** Jasper Philipsen

** Wout van Aert, Fabio Jakobsen

* Dylan Groenewegen, Taco van der Hoorn, Peter Sagan

 ©  AP

Dit zijn de sleutelmomenten:

Het laatste koersuur wordt het tricky. Indien het voorspelde weerbericht correct is, dan verandert de wind de laatste tien kilometer. Door van het zuidoosten naar het oosten te draaien, bij een sterkte van 4 Beaufort, kan er in volle finale zijwind staan. Waardoor het peloton kan scheuren. Wat dan weer mooie televisie kan opleveren.

Dit moet u nog weten:

* Carcassonne heeft sinds vorig jaar een aparte plaats in het hart van Mark Cavendish. Het was in deze vestingstad dat hij zijn 34ste Tourrit won en daarmee het record van Eddy Merckx evenaarde.

* Rodez roept dan weer ‘sweet memories’ op bij de dit keer ook al afwezige Greg Van Avermaet. Zeven jaar geleden won hij er zijn eerste Touretappe na een fantastische ‘mano a mano’ met Peter Sagan. Vijf jaar geleden werd hij er tweede na sprintverlies van Michael Matthews. Dit keer is het de startplaats.

* Het wordt lekker heet want na de middag stijgt het kwik tot 36 graden in Carcassonne. De wind werkt als een soort warme haardroger op het peloton.

* Deze toeristische trekpleister in de Aude was al acht keer de finish van een etappe. 71 jaar geleden won onze landgenoot André Rosseel er. In 1986 won Frank Hoste er na een etappe die in Nimes vertrok en dus een totaal ander tracé kende.

* Zestig jaar geleden stond Jef Planckaert er in het geel. Daags voordien had hij de leidersplaats veroverd in een klimtijdrit naar Superbagnères die gewonnen werd door Federico Bahamontes. De Zwevegemnaar droeg uiteindelijk zeven dagen de leiderstrui. De laatste vrijdag werd hij na een lange tijdrit naar Lyon uit het geel gereden door de latere Tourwinnaar Jacques Anquetil, maar Jef Planckaert zou toch als tweede eindigen. De West-Vlaming won o.a. Luik-Bastenaken-Luik en twee keer Kuurne-Brussel-Kuurne, Hij zou in dit tijdperk een grote ster zijn geweest met o.a. eindwinst in Parijs-Nice, de nationale titel, drie keer de eindzege in de Vierdaagse van Duinkerke etcetera. Een toevalstreffer was die tweede plaats in de eindstand van de Tour ook niet, want de winnaar van o.a. de Omloop Het Volk was eerder al zesde en vijfde in Parijs.

 ©  BELGA

Meer over Tour de France

Aangeboden door onze partners