35 mensen veroordeeld in megadrugsproces in Hasselt: Kinrooise spilfiguur krijgt 12 jaar cel

Kinrooi/Zonhoven -

Twaalf jaar cel en de verbeurdverklaring van ruim een miljoen euro. Dat is het verdict voor Kinrooienaar Thomas P. (46). De Hasseltse rechtbank sprak de straf vrijdagmorgen uit tegen de Nederlander die achter vier grote drugsdumpingen in Limburg en een drugslabo in Zonhoven zit.

Geert Houben

De veertiger verblijft momenteel al drie jaar achter de tralies. Het openbaar ministerie beschreef hem als een beroepscrimineel van hoog niveau en vroeg vijftien jaar cel. Een eis die de Kinrooienaar te hoog vond en waartegen hij luid protesteerde. “Ik hoop op een eerlijk proces.”

In de zomer van 2018 kwamen de speurders hem op het spoor nadat enkele vrachtwagens met tot 10.000 liter drugsafval in het Limburgse landschap opduiken. Langs de Evence Coppéelaan in Genk, aan de Pukkelpopweide in Hasselt, in Hamont-Achel en vooral in de Bruinstraat in Zonhoven. Wanneer de speurders daar de laadklep van een truck opentrekken, komt hen een walm van een synthetische geur tegemoet. Buurtbewoners wijzen hen met succes naar een boerderij in de straat op nummer 70. De vondst van een labo brengt de bal helemaal aan het rollen.

Intimidatie

De rechtbank bestempelde Thomas – Tony – P. als de leider van een criminele organisatie. Bendeleden spraken hem vooral aan als ‘papa’. Hij communiceerde met de andere veroordeelden via geëcrypteerde of gecodeerde telefoons die de speurders wisten te kraken. Daarin is onder meer te horen hoe hij tegen zijn dochter zegt dat hij de baas is. Daarnaast was de man ook niet vies van intimidatie, stuurde zijn zaakjes zelfs nog vanuit de gevangenis aan en bleek met een wapen in zijn auto rond te rijden. Hij is schuldig bevonden aan het vervaardigen van speed, cocaïne, xtc en allerhande aanmaakstoffen. Ook was de veertiger betrokken bij de opzet van een vijftal cannabisplantages in Limburg. Voor enkele wietkwekerijen vond de rechtbank zijn schuld niet bewezen en hij kreeg daarvoor de vrijspraak.

Zijn totale straf tikt nu af op 12 jaar cel, 80.000 euro boete en een verbeurdverklaring van ruim een miljoen euro aan vermogensvoordelen. Ook draait hij op de proces- en opruimingskosten van het afval voor ruim 100.000 euro. Thomas P. hoorde de straf vrijdag in de Hasseltse rechtbank rustig aan. Zijn advocaat, Johan Vangenechten, wenst eerst het 269 bladzijden lange vonnis te bestuderen voordat hij een uitspraak doet over het aantekenen van beroep.

Familiebedrijf

De spilfiguur liet zich hoofdzakelijk omringen door familieleden. “Het was een familiebedrijf.” Zijn echtgenote kreeg 28 maanden cel met uitstel. Tegen zijn zoon vond de rechtbank geen bewijzen. Als enige van de 36 verdachten is de 20-jarige vrijgesproken. Voor Mohammed H., de rechterhand van Thomas P., had de rechter 9 jaar cel, 60.000 euro boete en een verbeurdverklaring van meer dan een half miljoen euro in petto. Hij daagde niet op voor het proces.

In 2019 kreeg de man penitentiair verlof om de begrafenis van zijn moeder in Nederland bij te wonen, maar knipte zijn enkelband door en vluchtte naar Libanon. Net als voor twee andere veroordeelden is zijn onmiddellijke aanhouding gevraagd. De overige veroordeelden kregen opschorting van straf tot zes jaar cel effectief. Daarnaast zijn luxegoederen, tientallen gsm’s, tien wagens, geldtelmachines, drugs en meerdere laptops en computers verbeurd verklaard.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer