©  REUTERS

Macron waarschuwt de Fransen dat ze het zonder Russisch gas zullen moeten stellen

De Franse president Emmanuel Macron heeft donderdag in een televisietoespraak ter gelegenheid van de nationale feestdag ervoor gewaarschuwd dat het conflict in Oekraïne nog even kan aanslepen. Frankrijk moet zich ook opmaken om het zonder Russisch gas te doen, stelde de Franse president in zijn eerste televisietoespraak sinds zijn herverkiezing.

Bron: BELGA

“We moeten ons allemaal voorbereiden op het feit dat de oorlog zal blijven duren. De zomer en het begin van de herfst zullen ongetwijfeld zwaar worden”, aldus Macron.

De oorlog in Oekraïne heeft niet alleen een impact op de economische groei, maar veroorzaakt ook een torenhoge inflatie. “We moeten ons voorbereiden om het zonder Russisch gas te stellen”, verklaarde Macron. Volgens de Franse president zet Rusland gas in als “oorlogswapen”. Hij kondigde ook aan met een “soberheidsplan” te zullen komen, om zo het energieverbruik te reduceren.

Eerder op de dag was de Franse president aanwezig op het militaire defilé met zowat 6.300 deelnemers. Macron had voor de gelegenheid negen laden uitgenodigd, stuk voor stuk buurlanden van Oekraïne en/of Rusland. Het defilé onthulde traditiegetrouw ook enkele nieuwe aanwinsten van het Franse leger, zoals de Reaperdrones.

Meer over Emmanuel Macron

Aangeboden door onze partners