Wat zijn NEET-jongeren? Waarom krijgen ze extra aandacht?

In Vlaanderen zijn 7 op de 100 jongeren zogenaamde NEET-jongeren.

William VisterinBron: Jobat.be

NEET staat voor Not in Employment, Education or Training. Het gaat om jongeren die geen opleiding of stage volgen, en ook niet aan het werk zijn. Vaak zijn ze niet ingeschreven of gekend bij arbeidsbemiddelaar VDAB. Deze laatste krijgt nu van de Vlaamse Regering de opdracht om samen met partnerorganisaties deze doelgroep meer te bereiken en te begeleiden naar werk.

De leeftijdsgrens voor deze groep gaat daarbij van 25 naar 30 jaar. Volgens Steunpunt Werk zijn jongeren die voor een langere periode noch werken noch een opleiding volgen, ook op latere leeftijd vaker werkloos of niet-beroepsactief.

Veel potentieel

Niet elke NEET-jongere staat even dichtbij of veraf van de arbeidsmarkt. Ongeveer de helft van de NEET-jongeren wil een job vinden en is er al dan niet actief naar op zoek. ‘'VDAB richt zich tot steeds grotere groepen van niet-beroepsactieven om meer potentiële kandidaten aan te trekken naar de arbeidsmarkt”, stelt Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder VDAB.

“Daar vallen ook de NEET-jongeren onder. Bij hen zit heel wat potentieel dat we niet verloren mogen laten gaan. Een opleiding of een job heeft bij deze jongeren een veel grotere positieve impact op lange termijn dan bij eender welke andere groep op de arbeidsmarkt.”

Upload je cv op Jobat.be

Bron: Jobat.be

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer