Mbo Mpenza is de nieuwe voorzitter van Royal FC Mandel United.© VDB

Voetbal 1ste nationale Royal FC Mandel United

Tegenstander van THES en Patro stelt Mbo Mpenza aan als nieuwe voorzitter

Dinsdagmiddag werd in Moeskroen de laatste hand gelegd aan wat het nieuwe Mandel United moet worden. Hoeveel West-Vlaams DNA Mandel na de overname nog zal overhouden, is onduidelijk. De kans is wel groot dat met Mbo Mpenza als sterke man het accent vooral op Moeskroen zal liggen.

Koen Verdruye

LEES OOK. CLUBNIEUWS JULI. De belangrijkste nieuwtjes over de Limburgse voetbalclubs

Het is alweer ruim vijf weken geleden dat Mandel United zich in Tubeke kon verzekeren van het behoud in eerste nationale. Sinds die dag werd het stil, vertrok CEO Roland Louf met ziekteverlof en stopten ook de betalingen. Achter de schermen werd wel druk onderhandeld met de Franse groep Strive, die van Mandel afwilde en niet langer met geld over de brug kwam.

Al langer circuleerde de naam van Mbo Mpenza als uithangbord van de overnemers. De broers Emile en Mbo Mpenza zijn nog altijd graag gezien in Moeskroen en in de buurt van het stadion Au Canonnier. De stad Moeskroen en de maatschappij IEG zijn vragende partij voor een nationale bespeler van hun stadion en Mandel is dus de perfecte partner.

Izegemse jeugd

De Belgische minderheidsaandeelhouders hebben een negatieve ervaring achter de rug met Strive, maar willen vooral de jeugdafdeling in Izegem redden. Budget voor een A-ploeg in eerste nationale is er niet, maar daar moeten Mpenza en co nu dus voor zorgen. In de toekomst zal in Izegem vooral de focus gelegd worden op de jeugd en de B-ploeg in derde provinciale. De A-ploeg zal vooral een Moeskroen-label krijgen. De nieuwe investeerders willen voluit de kaart Mpenza trekken. Roland Louf kreeg vorige week al te horen dat er voor hem geen nieuwe rol was in het nieuwe project en liet dat weten aan de West-Vlamingen in de club. Hamvraag blijft nu of men meteen zal verhuizen naar Moeskroen of toch nog een jaartje in Izegem blijft.

Hoe men sportief alles wil invullen moet de komende dagen duidelijk worden. Jordi Lemiengre ligt nog onder contract en indien Roland Louf bij de club was betrokken gebleven, was de Oostendenaar gepromoveerd tot T1, maar nu wordt dat allicht Mikhail Turi. Deze veertiger was tot vorig seizoen jeugdcoach bij Moeskroen en assistent bij de beloften. Ervaring in het amateurvoetbal heeft hij niet echt.

Met welke spelers Turi zal werken, moet de komende dagen en weken duidelijk worden. De trainingen zouden starten op vrijdag 15 juli. Goblet, Libbrecht, Hervieu, Mayele, Tamsin, Van Hyfte, Raes, Verhaest en Ferber liggen nog onder contract en zouden zich moeten melden. De kans dat Tamsin, Raes en van Hyfte effectief zullen doen is klein, want ze willen weg of gewoon stoppen.

Ex-Moeskroen-spelers zoals Olivier Croes en Henri Decabooter zouden wel deel uitmaken van de kern. Dat geldt ook voor Artuur Zutterman. De jonge ex-speler van Cercle heeft na een goed seizoen verschillende aanbiedingen op zak, maar wil het liefst bij Mandel blijven. “Ik ben graag bij deze club en in het kader van mijn studies blijft dit ook de beste optie. Ik hoop dat het in orde komt, want omwille van Mandel heb ik alles afgehouden. Ik ben blij dat er nu een doorbraak komt.”

Het offiiële persbericht luidde dinsdagavond als volgt:

De continuïteit van Mandel United is verzekerd

Mandel United heeft een oplossing gevonden voor de impasse waarin de club zich bevond. Een nieuwe aandeelhouder heeft de aandelen van de Strive Football Group overgekocht en wordt zo hoofdaandeelhouder. Samen met de huidige minderheidsaandeelhouders, Paul Seynaeve, Mario David, Frederick Verhelst en Bob Callens vormen zij de club.

De meerderheidsaandeelhouder benoemde zonet Mbo Mpenza tot voorzitter van de ploeg. Hij zal een nieuw team oprichten om ervoor te zorgen dat de club zich op een duurzame wijze kan blijven ontwikkelen.

Er is een garantie voor de betalingen van het lopende seizoen en een duidelijk plan voor het uitstekende opleidingscentrum in Izegem, dat op de bestaande hoogstaande manier verder zal worden ontwikkeld.

Mbo Mpenza voorstellen is niet echt nodig: zijn lange internationale voetbalcarrière met verschillende selecties voor de Rode Duivels is alom bekend. Sinds 2015 is hij in het bezit van het UEFA-MIP diploma (master in sportmanagement). Sinds januari 2022 volgt hij een opleiding in het hoofdkwartier van de FIFA (FIFA LEGENDS THE NEXT 90), een bewijs van zijn professionalisme, zijn passie en zijn knowhow. Bovendien zet Mbo zich ook hard in voor gelijkheid in het voetbal en bij uitbreiding in de maatschappij.

Mbo gelooft 100% in het Mandel United project: “Ons hoofddoel is een team creëren dat zal zorgen voor financiële stabilisatie en op sportief niveau presteren met een bekwame en competitieve groep.”

Mandel United is ervan overtuigd dat het een sterke en ambitieuze doorstart kan maken waarbij “united” het kernwoord zal zijn: lokaal maar ook ambitieus, over de taalgrens heen en van en voor iedereen…

Mbo Mpenza is een trotse voorzitter

De nieuwe voorzitter Mbo Mpenza stuurde dinsdagavond deze mededeling:

“Het is met grote trots dat ik vandaag mijn mandaat als voorzitter van Royal FC Mandel United, voetbalploeg in eerste Nationale, aankondig. Een missie die mij werd aangeboden door de nieuwe meerderheidsaandeelhouder van de club, die de aandelen van de Strive Football Group overkocht.

Ik ben meer dan gemotiveerd om dat vertrouwen terug te geven door een nieuw structuur en team tot stand te brengen, die ervoor zullen zorgen dat de club zich kan blijven ontwikkelen met respect voor de Mandelse waarden.

Ons hoofddoel is een team creëren dat zal zorgen voor financiële stabilisatie en op sportief niveau presteren met een competente en competitieve groep.

Mensen die mij kennen weten dat verenigen deel uitmaakt van mijn normen en waarden. Ik vind het daarom belangrijk om de krachten van het opleidingscentrum van Izegem, een kwaliteitscentrum, samen te brengen met de kwaliteiten van de opvoeders, coaches en verantwoordelijken van de Futurosport in Moeskroen. Op deze manier wil ik terug hoop geven aan een hele regio die dankzij het voetbal op de kaart is gezet.

Het sleutelwoord voor deze nieuwe start zal dan ook ‘United’ zijn: een lokaal ambitieus project, over de taalgrens, maar vooral: van en voor iedereen.

Met z’n allen zijn we achter de schermen bezig om ons voor te bereiden op dit nieuwe seizoen.

Ik reken alvast op jullie steun voor deze nieuwe uitdaging!”

(kv)

Aangeboden door onze partners