©  BELGA

Horloges uitgedeeld? Ilombe Mboyo en Anthony Vanden Borre worden niet vervolgd na klacht van Roland Duchâtelet: “Vreemde beslissing”

De voetbalbond geeft geen gevolg aan de klacht van Roland Duchâtelet, die beweert dat Anderlecht de titel in 2014 kocht. De gewezen Standard-voorzitter claimde dat Anthony Vanden Borre (34) en Ilombe Mboyo (35) peperdure horloges uitdeelden aan Genk-spelers om matchen te vervalsen. Het duo wordt na een onderzoek niet vervolgd. “Ik begrijp dat niet”, reageert Duchâtelet.

Jürgen Geril, David Van den Broeck

Roland Duchâtelet heeft altijd gezegd dat er – volgens hem – een stevig reukje zat aan de titel van Anderlecht in het seizoen 2013-2014. Die werd toen veroverd ten koste van Standard na een onwaarschijnlijke inhaalrace van paars-wit, dat onder meer met 4-0 won van Genk. Op 15 februari van dit jaar diende Duchâtelet zelfs officieel klacht in tegen Anderlecht, Anthony Vanden Borre, Ilombe Mboyo en persoon X voor het vervalsen van Play-off 1 dat seizoen.

De twee spelers, die al jarenlang bevriend zijn, werden ervan beschuldigd dure horloges te hebben uitgedeeld in de kleedkamer van Genk om matchen te beïnvloeden ten voordele van RSCA. Vanden Borre zat toen bij Anderlecht, Mboyo speelde bij de Limburgers. In de recente RtBF-documentaire Le mileu du terrain getuigde een toenmalige Genk-speler dat hij in de kleedkamer had horen spreken over het uitdelen van die horloges. Ook Bruno Venanzi – die Duchâtelet opvolgde op Sclessin – zou zijn voorganger hebben toevertrouwd dat er iets niet klopte met die titel van Anderlecht. Dat alles leidde tot de klacht.

 ©  Raymond Lemmens

Het gerecht en de voetbalbond namen de aantijgingen serieus, maar na vijf maanden onderzoek kunnen Vanden Borre en Mboyo opgelucht ademhalen. De advocaat van Mboyo ontving een mail van het Bondsparket waarin staat: Met dit schrijven wordt aangekondigd dat het Parket niet ingaat op de klacht tegen uw client. Er komt geen vervolging. Diezelfde boodschap kreeg ook Anthony Vanden Borre.

“Dat betekent dat ze niets hebben gevonden”, zegt Mboyo nu in een eerste reactie. “Van in het begin heb ik altijd gezegd dat ik het slachtoffer ben van een rancuneus persoon. “Ik ben onschuldig en de aantijgingen van Duchâtelet waren erg hard, omdat ze mijn professionele integriteit in twijfel trokken. Ik hou van voetbal, ik hou van het spelletje en nooit zou ik valsspelen om een wedstrijd te winnen. Dat kan ik me zelfs niet voorstellen. Deze beschuldigingen hadden dan ook een enorme impact op mijn leven.”

Weg bij AA Gent

Met die laatste zin verwijst Mboyo naar zijn vertrek bij Gent, kort nadien. Zijn contract in de Ghelamco Arena werd om meerdere redenen ontbonden en de spits zit nog steeds zonder club. Mboyo liet zich toen overigens zelf ook niet onbetuigd. Hij diende klacht in wegens laster.

Anthony Vanden Borre wenste niet te reageren op de ontwikkelingen in de zaak. Nu het Bondsparket de spelers niet gaat vervolgen, is de algemene verwachting dat het dossier bij Justitie dezelfde richting uitgaat.

Duchâtelet: “Vreemd dat de voetbalbond niks doet”

Roland Duchâtelet is uiteraard ontgoocheld dat de voetbalbond de zaak blauw-blauw laat. “Ik begrijp dat niet goed. Hebben ze überhaupt een onderzoek gevoerd? De eerste keer dat ik een klacht indiende omtrent deze matchfixing dateert van 2014. We zijn acht jaar verder en er is nog altijd niks gebeurd. Er is intussen een reportage verschenen waarin spelers anoniem bekenden dat ze werden omgekocht met horloges (een anonieme speler zei dat hij had vernomen dat er horloges werden uitgedeeld, red.). Maar de voetbalbond zegt nu: so be it. Vreemd. Gelukkig loopt de zaak nog bij het gerecht, we gaan zien wat daar nog van komt. Ik heb daar geen nieuwe informatie over, maar we moeten blijven hopen dat er vaart in komt en dat alles uitgeklaard wordt. Want als matchfixing niet opgekuist wordt, blijft het altijd bestaan. Als je het nooit bestraft, stuur je die mensen een uitnodiging om verder te doen.”

Aangeboden door onze partners