Facebook en Instagram komende maanden mogelijk geblokkeerd in Europa

Facebook en Instagram zouden in Europa offline kunnen worden gehaald deze zomer. Een Ierse waakhond oordeelde namelijk dat het moederbedrijf Meta geen gegevens van Europeanen met de Verenigde Staten mag delen. Als de EU-regelgevers daarmee instemmen zullen de sociale mediaplatformen bij ons dus niet meer gebruikt kunnen worden.

Laurence TorckBron: The Independent, Politico

”Dit ontwerpbesluit, dat beoordeeld wordt door de Europese gegevensbeschermingsautoriteiten heeft betrekking op een conflict tussen de Europese en de Amerikaanse wetgeving dat momenteel opgelost wordt”, liet een woordvoerder van Meta weten aan Politico. “We zijn tevreden over de overeenkomst tussen de Verenigde Staten en Europa omtrent een juridisch kader dat de voortzetting van de grensoverschrijdende overdracht van gegevens mogelijk maakt. We verwachten dat dit kader ons in staat zal stellen om gezinnen, gemeenschappen en economieën met elkaar verbonden te houden.”

Facebook heeft meer dan 300 miljoen dagelijkse actieve gebruikers in Europa, goed voor meer dan 10 procent van alle gebruikers wereldwijd. Er is een nog hoger percentage Instagram gebruikers in Europa, goed voor meer dan een kwart van alle gebruikers.

Al jaren problemen

Het blokkeringsbevel van de Ierse commissie voor gegevensbescherming is naar andere Europese privacytoezichthouders gestuurd, die zouden komende maand hun inbreng moeten geven op de uitspraak.

Het geschil komt er nu na jaren van juridische gevechten tussen privacyactivisten en de Amerikaanse technologiegigant, waarbij het Europees Hof van Justitie in 2020 een overeenkomst tussen de EU en de VS over gegevensstromen nietig verklaarde.

In maart gaf Meta aan dat als er geen nieuw trans-Atlantisch kader voor gegevensoverdracht wordt aangenomen, ze niet “in staat zijn om hun belangrijkste producten en diensten, waaronder Facebook en Instagram, in Europa aan te bieden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer