Het ongeval gebeurde op zaterdag 5 september 2020 op de Koolmijnlaan. ©  zb

Beringenaar vrijgesproken voor dodelijk ongeval waarbij tachtiger voorrang negeerde

Heusden-Zolder -

De Hasseltse politierechtbank acht een 29-jarige Beringenaar niet schuldig aan het veroorzaken van een dodelijk ongeval op de Koolmijnlaan in Heusden-Zolder. Hierbij kwam Etienne M. (81) om het leven, nadat hij geen voorrang had verleend aan de twintiger.

Geert Houben

Het fatale ongeval gebeurde op zaterdag 5 september 2020 rond 11.15 uur. De Koolmijnlaan was droog en de zon scheen. De Beringenaar reed met zijn Volvo richting Houthalen-Helchteren. Ter hoogte van de Stationstraat draaide Etienne M. met zijn Renault Captur de voorrangsweg op. In het midden van de rijbaan knalde de 29-jarige, die niet onder invloed was, in de flank van Etienne M. Er kon geen hulp meer baten voor het slachtoffer. Zijn vrouw raakte zwaargewond en verblijft momenteel in een rusthuis.

Twijfel

Het enige wat de verkeersdeskundigen konden vaststellen, was dat de beklaagde te snel reed. Even voordien was op de Koolmijnlaan een maximumsnelheid van 70 km/u toegelaten, om op de plek van het ongeval te verlagen tot 50 km/u. Uit onderzoek bleek dat de twintiger er 68 km/u reed. Meerdere deskundigen kwamen eraan te pas om te oordelen of bij een aangepaste snelheid het ongeval eveneens dodelijk zou zijn geweest.

Maar niemand raakte het erover eens, waardoor twijfel in het voordeel van de beklaagde speelt. “Het ongeval is niet aan het rijgedrag van de beklaagde te wijten”, aldus het vonnis. “Dat het vermijdbaar was bij de naleving van de maximumsnelheid staat niet vast. Een normaal en voorzichtig autobestuurder hoeft zich er niet aan te verwachten dat een voertuig de rijbaan oprijdt en daarbij de voorrangsregels negeert”, oordeelde de politierechter.

Snelheidsovertreding

De twintiger is vrijgesproken van onvoorzichtig rijden en dat hij het dodelijk ongeval veroorzaakt zou hebben. Daarmee ging de politierechter in op de vraag van de verdediging. “De botsing was niet te vermijden, waardoor het onmogelijk is om de verdachte aansprakelijk te stellen”, pleitten Gertjan Cupers en Els Koninckx eerder.

Wel kreeg de Beringenaar een boete omdat hij te snel reed. “Een snelheidsovertreding betekent niet automatisch dat de snelheid ook onaangepast was aan de verkeersomstandigheden. De rijbaan was recht, het weer was goed, net zoals de zichtbaarheid en er was geen oversteekplaats voor fietsers of voetgangers”, luidde het.

Inclusief proceskosten komt het de 29-jarige op een rekening van net geen 182 euro te staan. Aan het onderzoek kleeft een prijskaartje van 5.640 euro, dat wordt betaald door de Belgische Staat.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio