©  Shutterstock

Uitbaatsters erotisch massagesalon krijgen tot 2 jaar cel met uitstel voor prostitutie

Genk -

Twee uitbaatsters van een erotisch massagesalon in Genk krijgen 1 en 2 jaar cel omdat ze meerderjarige vrouwen in de prostitutie tewerkstelden. Hun BVBA moet een geldboete van 288.000 euro ophoesten.

Shauni Deferm

De bal ging aan het rollen na een controle op 25 januari 2018 door de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid naar de werkomstandigheden van tachtig Spaanse masseuses in het salon op de Hasseltweg in Genk. Al snel bleek dat de vrouwen niet correct werden ingeschreven. Het dossier kwam bij het parket terecht. “Uit onderzoek bleek dat er meer gaande was dan enkel masseren. De politie onderzocht advertentiewebsites en daaruit werd duidelijk dat het ging om meisjes die zich moesten prostitueren”, zo sprak procureur Bruno Coppin.

Pooierschap

Ook de rekening van het bedrijf werd nagekeken en daaruit bleek dat er tussen 2017 en 2018 voor 57.000 euro aan cash stortingen werden uitgevoerd. Op 15 januari 2020 deed het parket een nieuwe huiszoeking. “Die was gebaseerd op het decreet rond ontucht op bepaalde plaatsen”, aldus Coppin. “De zaakvoersters deden de deur open, ontvingen het geld van de klanten, stelden uurroosters op en plaatsten de advertenties met hun eigen telefoonnummer bij de contactinfo. Ze zijn dus allebei leidinggevend en ze profiteren van de meisjes. Je mag geen vrouwen in de prostitutie brengen als het voor eigen winst is, dan is dat eigenlijk pooierschap.”

288.000 euro boete

De raadsman van de beklaagden gaf toe dat het niet louter ging om massages, maar ook om prostitutie. Maar volgens hem werden zijn cliënten geviseerd omdat ze zich niet hielden aan de sociale wetgeving. “Als je dat wel doet, wordt alles gewoon gedoogd. Waarom zouden andere net zij geviseerd worden en de prostitutiehuizen enkele straten verder niet?”

De vrouwen kregen van de Tongerse rechter een en twee jaar cel met uitstel. Ze worden vijf jaar uit hun rechten ontzet en ze mogen geen etablissement meer uitbaten voor de komende twee jaar. De geldboetes liepen op tot 12.000 en 24.000 euro. De BVBA zelf werd ook veroordeeld tot het ophoesten van een geldboete van maar liefst 288.000 euro. Ondertussen is de zaak failliet.