Thibau Nys pakte vorig jaar in Trente de Europese titel bij de beloften. ©  ISOPIX

Limburg verwelkomt EK wielrennen in 2024: “Historisch moment”

Het EK wielrennen zal in 2024 op Limburgse bodem verreden worden. De Europese Wielerunie (UEC) heeft donderdag de UEC Road European Championships toegekend aan onze provincie. De kampioenschappen zullen doorgaan van 11 tot en met 15 september 2024. Heusden-Zolder en Hasselt zijn start- en aankomststad.

Arno Schepers

LEES OOK. ANALYSE. Onze wielerman: “EK wielrennen is intussen bijna 50 miljoen euro waard”

De UEC Road European Championships, bestaande uit 13 kampioenschappen verspreid over 5 dagen binnen de categorieën elite, U23 en junioren (mannen en vrouwen), zijn een primeur voor Vlaanderen. Hooglede-Gits ontving reeds een EK in 2009, maar toen nog louter met U23 en junioren. Limburg, als één van de meest vooruitstrevende en vernieuwende Vlaamse fietsprovincies, wordt in september 2024 het decor voor de Europese titelstrijd.

Enrico Della Casa, President van de Europese Wielerunie: “Het toekennen van de 2024 Road European Championships aan Limburg is zonder twijfel een historisch moment voor het Europese wielrennen. Wereldtoppers en jonge talenten van het Europese continent zullen er op de Limburgse wegen strijden en er spannende, belangrijke wielergeschiedenis schrijven. Het evenement zal fans en media een ervaring bieden die een nieuw hoofdstuk voor het Europese wielrennen zal inluiden, met een groots welkom en duurzame aanpak.

Ik wil graag Vlaanderen bedanken en in het bijzonder Zuhal Demir, Vlaams minister van Toerisme, en Ben Weyts, Vlaams minister van Sport, om deze kandidatuur zo enthousiast te ondersteunen en het evenement met zo’n gedrevenheid voor te bereiden.

We zullen nauw samenwerken met het LOC (lokaal organisatie comité) EK Limburg 2024, bestaande uit Flanders Classics en de vzw Limburg Demarreert, die met haar internationale ervaring al haar expertise en professionaliteit zal aanwenden om van de 2024 Road European Championships een onvergetelijk evenement te maken.”

LEES OOK. Wat behelst een EK wielrennen? Een overzicht aan de hand van zeven trefwoorden

Peter Sagan kroonde zich in 2016 tot eerste Europees kampioen bij de profs. Hij bleef in Plumelec Julian Alaphilippe en Dani Moreno voor. ©  AFP

“Limburg ademt fietsen”

Na de succesvolle wereldkampioenschappen wielrennen in Vlaanderen vorig jaar (met de tijdritten tussen Knokke-Heist en Brugge en de wegritten tussen Antwerpen en Leuven), zet de Vlaamse overheid nu opnieuw haar schouders onder een internationaal wielerevenement. In 2024 maakt de wielerwereld kennis met de fietscultuur die eigen is aan de meest oostelijke Vlaamse provincie, Limburg.

“Limburg ademt fietsen. Zowel voor de recreatieve fietsers die hun tocht al eens graag onderbreken voor een fris pintje als voor de doorwinterde wielertoerist is Limburg een waar paradijs. We hebben dus al troeven in handen om, samen met alle partners, van deze Europese kampioenschappen wielrennen een unieke belevenis te maken voor zowel de renners als voor de supporters. Noteer in 2024 de tweede week van september alvast met stip in je agenda. Dan komt de koers opnieuw thuis in Vlaanderen, in Limburg”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.

Vlaanderen is koersgek en steekt dit niet onder stoelen of banken

Vlaams minister van Sport, Ben Weyts

“Nadat we bijna één jaar geleden het WK Wielrennen mochten ontvangen, verwelkomen we in 2024 graag het jongere en kleinere broertje; de Europese kampioenschappen”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Vlaanderen is koersgek en steekt dit niet onder stoelen of banken. Het fantastische WK Wielrennen was op alle vlakken een schot in de roos en een fantastisch uithangbord voor onze streek. Met het EK in 2024 zetten we opnieuw onze sterke organisatorische schouders onder een topwielerevenement.”

“Dit topevent is een buitenkans voor onze provincie”, zeggen gedeputeerde Regiomarketing en Communicatie provincie Limburg Bert Lambrechts en gedeputeerde Toerisme provincie Limburg Igor Philtjens. “Onze prachtige landschappen, toeristische trekpleisters en natuurlijk ons ongeëvenaard netwerk van fietspaden worden hiermee internationaal in de kijker gezet. Binnen -en buitenlandse bezoekers kunnen zo genieten van een totaalervaring – en natuurlijk van de spreekwoordelijke Limburgse gastvrijheid”.

Voor de organisatie van het evenement slaan Flanders Classics en vzw Limburg Demarreert de handen in elkaar als LOC (lokaal organisatie comité), die sinds 2021 samen de Ronde van Limburg organiseren: “We kijken er enorm naar uit om die samenwerking uit te breiden”, aldus Tomas Van Den Spiegel voor de vzw EK Limburg 2024. “We zullen met plezier al onze expertise aanwenden om er een mooie wielerweek in Limburg van te maken. Dit project onderstreept bovendien de vlotte samenwerking met de collega’s van Limburg Demarreert en laat ons toe in de toekomst samen een stukje legacy van de 2024 Road European Championships mee te nemen in de organisatie van de Ronde van Limburg.”

Heusden-Zolder staat sinds jaar en dag bekend als topsportgemeente

Burgemeester Mario Borremans

Ontknoping in Hasselt

Het startschot van de wedstrijden zal weerklinken in Heusden-Zolder, het wielrennen niet onbekend. In 2002 werden er de wereldkampioenschappen op de weg gereden, in de winter halen de veldrijders er al jarenlang hun hart op tijdens de kerstperiode en op dit moment krijgt een gloednieuwe wielerpiste er vorm: “Heusden-Zolder staat sinds jaar en dag bekend als topsportgemeente. Onze mooie mijngemeente is dé thuishaven voor tal van disciplines en evenementen. Daarnaast hebben we ook heel wat expertise en infrastructuur in huis, denk maar aan Circuit Zolder en de nabij gelegen velodroom in aanbouw. Er is in 2024 geen betere startplek voor dit wielerfeest dan bij ons waar het steeds bruist van de sportiviteit!”, aldus Burgemeester Borremans.

LEES OOK. De velodroom van Zolder: het hobbelige parcours van kiem tot eerste steen

Alle wedstrijden zullen hun ontknoping kennen in provinciehoofdstad Hasselt, een stad die de fiets en het wielrennen omarmt. Vorige maand ging voor het tweede jaar op rij de Ronde van Limburg onder grote publieke belangstelling van start in Hasselt. Als gaststad van de 2024 UEC Road European Championships wil Hasselt nog meer de kaart van de fiets trekken: “Als hoofdstad van dé fietsprovincie van Vlaanderen, treden we graag op als gaststad voor het EK Wielrennen in 2024”, zegt Burgemeester van Hasselt Steven Vandeput. “Het wielerpeloton én de toeschouwers zijn van harte welkom in onze mooie stad. Hasselt vormt de ideale uitvalsbasis om van onze provincie in het algemeen en van de Europese kampioenschappen in het bijzonder, te genieten.”

“Limburg in Europa op de kaart zetten”

Herman Reynders zal als lid van de vzw Limburg Demarreert deel uitmaken van het lokale organisatiecomité. De voormalig gouverneur is uiteraard in zijn nopjes met de toekenning van het EK wielrennen aan zijn gouw.

“We dragen al jaren de boodschap uit dat we dé fietsprovincie bij uitstek zijn. Wel in 2024 kunnen we dat effectief in de verf zetten”, benadrukt Reynders. “In 2002 concentreerde het wereldkampioenschap zich op de gemeenten Heusden-Zolder en Hasselt. Ik hoop dat we ditmaal de provincie ingaan en ook koersen dóór Limburg, of althans een groot deel ervan. Net zoals fietsrecreanten bij ons kunnen fietsen dóór het water, door de bomen, door de heide en ga zo maar door… Het EK wielrennen in 2024 moet resulteren in een puzzel waarbij de sportieve, toeristische en socio-economische stukjes netjes in elkaar passen. Limburg beschikt over veel troeven. Dankzij dit event van één week kunnen we die in heel Europa op de kaart zetten.”

Wielerfans kunnen zich opmaken voor een fantastische wielerweek in Limburg. Hoe het programma van 11 tot en met 15 september 2024 er precies zal uitzien en op welke parcours we zullen kennismaken met de Europese kampioenen van 2024, zal op een later moment bekendgemaakt worden.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Lees meer