Minister van Onderwijs Ben Weyts over geschorste UA-medewerkers: “We mogen niet sanctioneren voor meningsuiting in privégesprek”

Mensen mogen niet gesanctioneerd worden voor de uiting van een mening in een privégesprek. Dat heeft minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) donderdag verklaard in de commissie Onderwijs. Hij reageert daarmee op de schorsing van twee medewerkers van de Universiteit Antwerpen na uitspraken over joden en Marokkanen.

jvhBron: BELGA

De beslissing om de twee medewerkers te schorsen kwam er nadat stiekem gemaakte videobeelden van een gesprek tussen de twee medewerkers enkele weken geleden op de sociale media terechtkwamen. Op die beelden spraken een onderwijsbegeleider en een administratieve medewerker over “gebrekkig Nederlands” bij studenten van Marokkaanse origine. Van de joden hadden ze naar eigen zeggen “geen last”.

Weyts verklaarde dat hij “geschrokken” is van de aanpak van de universiteit. Het feit dat een vertrouwelijk gesprek stiekem en ongewenst gefilmd is en de beelden verspreid zijn, vindt hij “erger dan de uitspraken zelf”. Hij benadrukt dat onderwijsinstellingen een plaats moeten zijn waar het vrije woord belangrijk is.

De minister wijst er nog op dat uit een navraag van de regeringscommissaris blijkt dat de opname gebeurd is door een intern misverstand. Enkel colleges mogen opgenomen worden en de lesgever moet de toestemming geven om die beelden te verspreiden. Weyts roept de onderwijsinstellingen op om hun procedures daarrond tegen volgend academiejaar preventief na te kijken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer