©  Kris Van Exel

Met een Belgisch record: Roos Vanotterdijk plaatst zich voor finale 50 meter rugslag op EK zwemmen voor junioren

Roos Vanotterdijk heeft zich dinsdag op het EK zwemmen voor junioren in groot bad in het Roemeense Otopeni geplaatst voor de finale van de 50 meter rugslag. Het zeventienjarige toptalent deed dat in 28.50, een nieuwe Belgische recordtijd over alle leeftijdscategorieën heen.

Yanko BeeckmanBron: BELGA

Het Belgisch record stond sinds 2021 op naam van Jade Smits, die toen 28.66 klokte. Het is voor Vanotterdijk de eerste keer dat ze een Belgisch record bij de volwassenen op haar naam brengt. Dinsdag mochten de eerste twee van elke halve finale rechtstreeks naar de finale, en Vanotterdijk tikte als tweede aan na de Hongaarse Lora Komoroczy (28.41). 

Over beide halve finales heen zette Vanotterdijk de derde tijd neer. Ze mag dus met ambitie naar de finale, die woensdag wordt afgewerkt. In de eerste ronde bracht ze haar persoonlijk record al van 28.98 naar 28.80, de vierde tijd over alle reeksen heen.

De zestienjarige Laure Durez overleefde de eerste ronde van de 200 meter vrije slag niet. Ze klokte met 2:06.06 de negentiende tijd, terwijl de top zestien naar de halve finales mocht. Haar leeftijdsgenote Camille Henveaux kwam evenmin door de reeksen van de 1.500 meter vrije slag. Ze zette met 17:15.58 de veertiende tijd neer, terwijl alleen de top acht naar de finale mocht.

Aangeboden door onze partners