Ranil Wickremesinghe ©  AP

Premier: “Sri Lanka is failliet en niet klaar om de crisis te boven te komen”

Sri Lanka is failliet en niet klaar om de crisis te boven te komen. Dat heeft premier Ranil Wickremesinghe dinsdag toegegeven aan het parlement. Hij voorspelt een diepe recessie met ernstige tekorten, ook volgend jaar nog. “We zullen ook in 2023 moeilijkheden ondervinden”, zei hij. “Dat is de waarheid. Dat is de realiteit.”

jvhBron: BELGA

De onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds zijn aan de gang, maar het resultaat hangt af van een plan in samenspraak met de schuldeisers om de schuld van Sri Lanka te herstructureren tegen augustus, verduidelijkte de premier.

Vorige week benadrukte het IMF dat er meer moest worden gedaan om de financiën van het land op orde te krijgen en het begrotingstekort terug te dringen. Het riep Sri Lanka op om paal en perk te stellen aan de corruptie en de belastingen substantieel te verhogen. Omdat de regering haar buitenlandse schuld van 51 miljard dollar niet kon aflossen, bleef ze in april in gebreke.

Door een gebrek aan buitenlandse deviezen is het niet langer mogelijk om voldoende voedsel, brandstof en andere essentiële producten in te voeren.

Al maandenlang leven de 22 miljoen inwoners van het eiland met dagelijkse stroompannes, brandstof- en voedsel rantsoenering en een torenhoge inflatie. Onlangs heeft het land de minimumleeftijd voor vrouwen om te werken in het buitenland verlaagd van 23 naar 21 jaar om zo de broodnodige dollars te kunnen verdienen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer