© TVL

Onderzoek naar verdwijning van wolvin Naya is ‘cold case’ bij gebrek aan aanwijzingen

Leopoldsburg -

De verdwijning van wolvin Naya drie jaar geleden blijft een mysterie. Het gerechtelijk onderzoek is afgerond en staat met het etiket ‘cold case’ in de kast. “Alle pistes werden onderzocht en er werden geen concrete aanwijzingen gevonden voor de dood”, zegt persmagistraat Bruno Coppin van het Parket Limburg.

Marij Wyers, Ito

De onderzoeksmogelijkheden zijn op dit moment uitgeput en er zijn geen concrete aanwijzingen gevonden dat het om een misdrijf gaat. Om die reden heeft de onderzoeksrechter ontslag gekregen voor verder onderzoek. Het onderzoek naar de verdwijning van Naya startte in 2019.

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) ging er toen vanuit dat wolvenmoordenaars opzettelijk het nestelgebied van de wolvin waren binnengedrongen en dat ze kwaadwillig werd omgebracht. De wolven bevonden zich in ontoegankelijk gebied waar niemand zich in principe mocht bevinden.

Een onderzoeksrechter werd aangesteld. Na drie jaar zijn er geen concrete aanwijzingen over hoe de wolf is omgekomen en is er geen duidelijkheid over wie of wat dit zou hebben veroorzaakt.

“De zaak is sinds eind maart een ‘cold case’. Dit betekent dat er niet actief verder wordt onderzoekt. Wanneer nieuwe elementen opduiken kan het parket aan de onderzoeksrechter de heropening van het onderzoek vragen”, verduidelijkt de persmagistraat.

Agentschap Natuur en Bos is op de hoogte van de beslissing. “We weten dat het onderzoek grondig is uitgevoerd. We hadden op een doorbraak gehoopt maar als er geen bewijzen gevonden worden, dan is het de logica zelve dat het onderzoek wordt afgesloten”, zegt woordvoerder Jeroen Denaeghel.

Geen bewijs voor menselijke tussenkomst

In het onderzoek kon niet worden aangetoond dat de wolvin door de mens om het leven werd gebracht. Niemand werd in verdenking gesteld. Dit grijpen de jagers aan om excuses te ontvangen van al wie hen in het verleden heeft beschuldigd voor de dood van de wolvin.

Maar er is evenmin bewijs gevonden dat Naya op een andere manier is omgekomen of verdwenen. Het resultaat van het onderzoek is dus geheel neutraal.

De jagers hopen alleszins dat de rust in het debat terugkeert. “De werkelijke vraag gaat nu over hoe samenleven met een toppredator die, vooral in de provincie Limburg, het maatschappelijke draagvlak onder druk zet”, aldus de Hubertus Vereniging Vlaanderen.

Drieluik

Naast het onderzoek naar het verdwijnen van Naya liepen nog twee onderzoeken voor jagen in het wolvengebied. Hiervoor werden in maart twee stropers uit Hechtel veroordeeld. Eind van die maand zijn ook twee Nederlanders bestraft omdat ze aan het jagen waren in het gebied van Naya.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio