©  Reka Alexander/Tass/ABACA

Oekraïne heeft 750 miljard dollar nodig voor wederopbouw

De Oekraïense regering wil de wederopbouw van het door oorlog verscheurde land voor een groot deel met Russisch geld financieren. Volgens premier Denys Sjmyhal is er naar schatting minstens 750 miljard dollar (iets minder dan 720 miljard euro) nodig, zo zei hij maandag op de eerste grote donorconferentie in het Zwitserse Lugano.

ltoBron: BELGA

Sjmyhal stelde voorts dat daarvoor de ongeveer 300 tot 500 miljard dollar aan wereldwijd bevroren activa van de Russische staat en oligarchen kan worden gebruikt. Juristen benadrukken echter dat het niet zo eenvoudig is om bevroren tegoeden in beslag te nemen en uit te keren. 

Bijna duizend vertegenwoordigers van de bondgenoten van Oekraïne, internationale instellingen maar ook van de private sector zijn bijeengekomen in het Zwitserse Lugano. Ze zullen er maandag en dinsdag de krijtlijnen uitzetten van de toekomstige wederopbouw van Oekraïne. Sjmyhal zelf legde hen een eerste, honderden bladzijden tellend herstelplan voor. Hij riep de bondgenoten op om onmiddellijk werk te maken van de meest dringende reparaties, zijnde de watervoorziening en bruggen.

Meer over Oorlog in Oekraïne

Aangeboden door onze partners