©  AFP

Ook laatste grote stad in Loehansk in handen van Russen? “Strategische stad volledig omsingeld”

De strategisch gelegen stad Lysytsjansk, in het oosten van Oekraïne, is “volledig” omsingeld. Dat zeggen pro-Russische separatisten zaterdag, meldt het Russische staatspersbureau Tass. Het is de laatste grote stad in de oostelijke regio Loehansk die nog in handen is van Oekraïne.

gjsBron: BELGA

“Vandaag hebben de militie van Loehansk en de Russische troepen de laatste strategische plekken ingenomen, waardoor wij kunnen bevestigen dat Lysytsjansk in zijn geheel omsingeld wordt”, zei een woordvoerder van de separatisten volgens het staatspersbureau.

Kiev ontkent dat de stad helemaal is omsingeld en voegt eraan toe dat er zware gevechten woeden.

Geciteerd door Tass zeggen de autoriteiten van de zelfverklaarde “Volksrepubliek” Loehansk dat strijders van de afvallige regio Lysytsjank zelfs zijn binnengetrokken en zijn opgerukt naar het Shakter-stadion nabij het centrum van de stad.

Bestookt

Lysytsjansk wordt regelmatig bestookt door de Russische artillerie en volgens pro-Russische separatisten wordt er ook al in de straten van de stad gevochten. Dat is niet bevestigd door Oekraïne of onafhankelijke waarnemers. Als de separatisten de stad veroveren, kunnen de Russen verder in de Donbas-regio komen. Doordat het de Russen niet lukte om de Oekraïense hoofdstad Kiev in te nemen, richt het offensief zich nu vooral op deze regio.

Rusland heeft recent de stad Severodonetsk ingenomen, een stad ten oosten van Lysytsjansk. Daar is weken zwaar gevochten in de straten.

Meer over Oorlog in Oekraïne

Aangeboden door onze partners